Statisch Vissen op Karper

Het statisch vissen op karper met een vastloodmontage is tegenwoordig erg populair. Karperhengels staan hierbij op een hengelsteun, de lijnen lopen door beetmelders en als aas wordt een boilie gebruikt.
Tijdens het vissen heerst complete stilte, totdat een luid piepende toon van de beetmelder de rust verstoord... BEET!! Nu maar hopen dat er een grote reus van het binnenwater aan de lijn hangt!

Benodigdheden

  • (Vis) Vergunning
  • Karperhengel (allround model: lengte 3.60m, testcurve: 2.5 lb)
  • Karpermolen met vrijloopsysteem
  • Lijn (nylon, 30/00)
  • Lood (afhankelijk van hengel, bij allround hengel 50-70 gram)
  • Karperonderlijntjes met hair (de "rig" met lengte 20-30cm en haakmaat 6-8, kant-en-klaar te koop bij de hengelsportzaak)
  • Aas (Boilies, tijgernoten) + boilienaald
  • Hengelsteun
  • Beetmelder (inclusief waker)
  • Stoel
  • Landingsnet
  • Onthaakmat
  • Onthaaktangetje

Locatie

Karper is zowel in stadsvijvers en (polder)slootjes te vangen, als op grotere meren en plassen. Eigenlijk zit er in de meeste binnenwateren dus karper. De echte grote karpers (30+ pond) zijn vaak te vinden op de grotere wateren, maar ook in de kleinere stadssloten kan karper een redelijk groot formaat aannemen!
Karpers zijn schuwe vissen. Je kunt ze vinden tegen rietkragen, bij overhangende begroeiing, tussen waterlelies, bij bruggen en tegen een talud. Vanaf watertemperaturen van 10 oC gaan karpers actief opzoek naar voedsel, dus vanaf dan zijn er ook karpers te vangen!
Het is altijd verstandig om met ervaren karpervissers uit de omgeving te praten over goede karperstekken. Vaak kunnen ze je helpen met goed advies!

Hengel & Montage - Het vastloodsysteem

De basis van het statisch karpervissen wordt vaak gevormd door de vastloodmontage (of zelfhaaksysteem). Het principe hierachter is als volgt: de hoofdlijn ligt met lood op de bodem en hieraan zit de onderlijn met haak. Naast de haak zit de boilie aan een hair. Wanneer de karper de boilie opzuigt, zal de lijn door het lood op de bodem worden strakgetrokken. Hierdoor zet de haak zich in de onderlip van de karper, waarna de karper door een stressreactie zal weg proberen te vluchten. Dit wordt geregistreerd door de beetmelder.

Een simpele vastloodmontage is eenvoudig te maken op een karperhengel. Erg belangrijk bij alle vastloodmontages is dat de vis bij een lijnbreuk gemakkelijk in staat moet zijn het lood te verliezen, zodat het niet constant meegesleurd hoeft te worden.
Als eerst zet je de hengeldelen in elkaar, bevestig je de molen op de hengel en haal je de hoofdlijn door de ogen van de hengel. Aangezien er een veelvoud aan montages bestaan, zal hier een van de basismontages worden besproken: een montage met Suresafe Run-Rig.
Als eerst schuif je een anti-tangle tube over het laatste deel van de hoofdlijn (30-40 cm). Vervolgens schuif je een taps toelopend rubbertje op de lijn (met de smalle kant richting de hengel) en schuif je de safety clip op de lijn. Hieraan wordt het lood gehangen. Tot slot wordt de hoofdlijn vastgemaakt aan een warteltje, waar aan de andere kant de rig zit (de onderlijn met haak). Voor bevestiging aan de wartel gebruik je de halve bloedknoop.

Stel tot slot ook de spoel van de molen af. De spoel moet met enige weerstand lijn van de molen afgeven, wanneer er met redelijke kracht aan de lijn wordt getrokken. Voor het afstellen zou je de lijn ergens aan kunnen vastmaken en vervolgens de hengel kunnen kromtrekken, de lijn zou nu met weerstand van de molen af moeten lopen. Het is altijd beter om een spoel te soepel af te stellen, dan te strak! Hierdoor kan namelijk de lijn breken en verspeel je de karper!

Aas

Nu moet alleen nog de boilie op de haak worden bevestigd. Hiervoor wordt een boilienaald gebruikt. Maak met een borende beweging een gat met de de boilienaald door het midden van de boilie. In de top van de boilienaald zit een haakje, wanneer dit uiteinde uit de boilie komt haak je het lusje in de onderlijn aan dit haakje. Trek vervolgens de naald terug door de boilie, waardoor je het lusje meetrekt. Je hebt nu de lijn door de boilie lopen met een lusje, dat uit de boilie steekt. Steek een stoppertje door het lusje en schuif de boilie tot het stoppertje, zodat het stoppertje niet uit het lusje kan vallen. Nu zit het aas op de haak en kan het vissen beginnen!

Werpen & Beetmelder Afstellen

Om nauwkeurig te werpen is het verstandig de hengel in een rechte beweging over het hoofd heen te bewegen. Houd rekening met het gewicht van het lood, je wilt niet dat je zelf of de hengel schade oploopt!
Werp uit naar de plek, waarop je verwacht karper te gaan vangen en leg de hengel op de hengelsteun. De hengel dient in de richting te wijzen van de plek, waar het aas ligt. Op deze manier heeft de lijn de minste wrijving met de hengel en kan de lijn dus vrijer door de ogen heen lopen. Zet als eerst de vrijloop op de molen open, hierdoor kan de lijn bij een beet vrij van de molen aflopen. Wanneer je dit vergeet, kun je bij een aanbeet je hengel het water op zien surfen! Zet de beetmelder aan en laat de lijn erdoorheen lopen. Draai de lijn strak en hang een waker aan de lijn tussen de beetmelder en de molen. De waker zorgt voor een gewicht aan de lijn. Wanneer je een aanbeet krijgt en de vis zwemt naar de hengel toe met de lijn, dan zakt door het gewicht van de waker de lijn, waardoor hij door de beetmelder beweegt. Dit zorgt voor een beetregistratie.

Voeren

Tijdens het vissen op karper is het belangrijk om rondom de haak met de boilie meerdere boilies in het water te hebben liggen om zo de karper te lokken. Er zijn verschillende manieren om boilies bij je aas in het water te krijgen, van werpen met een voerpijp tot op afstand bestuurbare voerbootjes. Echter verreweg het makkelijkst is om de boilies gewoon netjes handmatig bij het lood en het aas in het water te werpen (dit is natuurlijk alleen mogelijk als je vist op werpafstand). Het meest effectief is om regelmatig enkele boilies naar de voerplek te brengen. Het gaat om het actief krijgen en houden van de karper, dus grote hoeveelheden in een keer zijn minder werkzaam. Blijf dus gedurende de hele karpersessie regelmatig kleine beetjes bijvoeren.

Aanbeet, Drillen & Landen

Plotseling hoor je een hard piepend geluid en zie je de lijn van de molen aflopen, tijd om een karper te landen! Haal de hengel uit de hengelsteun en klik het vrijloopsysteem dicht. Er komt nu kracht op de hengel, maar door een juist afgestelde spoel loopt de lijn mooi van de molen. Dril de karper rustig. Hoe groter de kracht waarmee je aan de lijn trekt, des te harder trekt de karper terug. Geef de karper de tijd om moe te worden. Aangezien karpers sterke vissen zijn, kan dit best even duren!
Leid de karper, rustig drillend, naar het landingsnet en til de karper uit het water. Pak het net van het landingsnet vast en niet de steel, de steel is vaak te slap om een karper te tillen en kan hierdoor breken! Til de karper naar de onthaakmat.

Onthaken & Terugzetten

Let erop dat de vinnen van de karper evenwijdig aan zijn lichaam liggen op de onthaakmat, zodat ze niet onder het gewicht van de karper zelf kunnen 'omklappen'. Door het vastloodsysteem is de karper vaak mooi in de onderlip gehaakt. Dit maakt het onthaken makkelijker. Onthaak de vis met je vingers of eventueel met een onthaaktangetje.

Bij het terugzetten til je de vis in de onthaakmat naar de waterkant. Ga vooral niet lopen met de vis, want als je hem laat vallen, kan dit ernstige gevolgen hebben voor de karper! Ondersteun de karper met de onthaakmat tijdens het terugzetten. Geef de karper de tijd om weer op krachten te komen en laat hem weer lekker zwemmen!