Landingsnet: Waar let je op bij aanschaf?
Wanneer je als sportvisser op zoek gaat naar een landingsnet, merk je dat er ontzettend veel keus is. Waar let je nu op bij de aanschaf van zo'n net? Hier vind je informatie en tips waar je op kunt letten bij de aanschaf van een landingsnet.
Een landingsnet, ook wel schepnet genoemd, is eigenlijk essentieel bij het vissen. Het is immers makkelijker een landingsnet te gebruiken bij het landen van een vis in plaats van je handen! Elk type sportvisserij heeft een net, dat het handigst is voor die specifieke tak van sportvissen. Hieronder vind je tips bij de aanschaf van een landingsnet.
Type sportvisserij
Het klinkt als een cliché, maar het aller belangrijkst bij de aanschaf van een landingsnet, is het doel waarvoor je het net gaat gebruiken. Ben je van plan om grote karpers en snoeken te vangen, dan kies je uiteraard een groter landingsnet dan wanneer je vooral op kleine witvis vist! Verder kan er op de lengte van de steel gelet worden, op de fijn- of grofmazigheid van het net, op het gewicht en op het materiaal van het net. Het is in ieder geval noodzakelijk, dat een vis recht in het net kan liggen (dus niet gebogen!).
Steel
Wanneer je aan het vissen bent op witvis vanaf een hoge kant, is het erg handig om een schepnet met een langere steel te hebben. Ook kan een langere steel bij het roofvissen handig zijn: wanneer je achter een rietkraag iets vangst, kun je de vis er gemakkelijk overheen tillen. Vaak is het bij roofvissen echter makkelijker om de vis om de rietkraag te leiden met de hengel en de kieuwgreep te gebruiken.
Een lange steel kan ook juist onhandig zijn. Als vliegvisser, die met een waadpak door beken en andere ondiepe wateren loopt, is het onhandig een landingsnet met een lange steel op je rug te hebben zitten. Hiervoor bestaan dan ook netten met alleen een handvat, zodat de steel niet in de weg zit en de vis toch kan worden 'geschept'.
Bij het statisch karpervissen kan een lange steel ook minder handig zijn. Aangezien karpers vaak enig gewicht hebben, houden de meeste stelen van een landingsnet het niet om een karper aan de steel uit het water te tillen. Pak bij het landen van een karper, dus ook altijd het net vast als je hem tilt. Bij het vissen op karper bestaan er ook landingsnetten, waarbij in de steel een weeg-mechanisme is verwerkt. Dit kan handig zijn bij het wegen van de karper.
Fijnmazig of grofmazig
Een net waarvan de gaten in het net klein zijn, noem je een fijnmazig net. Zijn de gaten in het net groot, dan noem je dat grofmazig. Bij het vissen op witvis en karper is een fijnmazig en zacht net beter voor de vis. De vinnen kunnen in een fijnmazig net moeilijk vast blijven zitten en de slijmlaag wordt meer intact gelaten, dus dit is veiliger voor de vis.
Grofmazige netten (van bijvoorbeeld rubber) worden eerder gebruikt bij het roofvissen. Wanneer er een roofvis op kunstaas gevangen in het net beland, is het fijn als het net niet compleet verwoest wordt door de scherpe haken van het kunstaas!
Gewicht
Het gewicht van het net speelt natuurlijk een rol bij de keuze. Vissers die mobiel langs de waterkant moeten zijn, zullen een zwaarder net telkens weer mee moeten slepen. Voor de mobiele vormen van sportvisserij (roofvissen met kunstaas, penvissen, vliegvissen) is het dus makkelijker om een lichter net te hebben. Wanneer je op witvis of karper vist en de hele dag op een stek zit, dan geeft een zwaarder net eigenlijk alleen ongemak bij het transport naar de visstek. Het gewicht wordt voor het overgrote deel door het materiaal bepaald.
Materiaal
Het materiaal bepaalt hoe sterk en hoe zwaar een net is. De sterke lichtgewicht landingsnetten zijn tegenwoordig gemaakt van carbon. Een goedkopere variant is vaak gemaakt van een metaal, waardoor het snel wat zwaarder wordt. Zoals hierboven echter beschreven hoeft 500 gram meer gewicht geen probleem te zijn als je vast op een visstek gaat vissen.
Verschillende materialen zijn uiteraard ook in meerdere of mindere mate slijtage/schade gevoelig. Een steel van carbon zal slijtvaster zijn, dan een houten of plastic steel. Verder zijn scharnierpunten van een net altijd gevoelig voor slijtage of schade. Hoe uitgebreider het net, hoe punten waarop een net kan beschadigen!
Transport & opberg omvang
Wat vaak wordt vergeten is de omvang van het net bij het transporteren naar en van de waterkant en bij het opbergen van het landingsnet. Wanneer je een mooi nieuw landingsnet hebt aangeschaft, is het handig als dit klein te transporteren en op te bergen is. Niet alleen een telescopische steel of een steel uit meerdere delen, maar ook een inklapbaar net is erg gemakkelijk!
Vervangbaarheid onderdelen
Er zijn ladingsnetten, waarbij de steel en het net los van elkaar aangeschaft kunnen worden. Wanneer er iets met ofwel het net ofwel de steel gebeurt, kun je deze dus vervangen. Als je intensief bezig bent met sportvisserij is dit een optie om naar te kijken!