VISpas: de visvergunning in Nederland!
Als sportvisser kan het je niet zijn ontgaan, de slogan van Sportvisserij Nederland: "Vissen? Altijd de VISpas mee!".
De VISpas is de vergunning, die je nodig hebt om in de meeste Nederlandse wateren te kunnen vissen. Maar wat houdt de VISpas precies in, wat kun je ermee en wat kun je er niet mee? Lees hier alles over vissen met de VISpas.
VISpas: de vergunning voor veel Nederlandse wateren
Om in de meeste wateren in Nederland te mogen vissen heb je de VISpas nodig. De VISpas is als het ware de vergunning, die je het recht geeft om in veel wateren in Nederland te vissen. Maar hoe weet hè nu waar je wel en waar je niet mag vissen? Dit is de vinden in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren, die je bij aanschaf van de VISpas ontvangt.
Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren
De Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren is onlosmakelijk met de VISpas verbonden. In deze lijst zijn alle wateren te vinden, waarin je met de VISpas mag vissen. Ook zijn in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren extra regels of voorschriften te vinden, die van toepassing zijn op bepaalde wateren.
De Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren wordt elke 3 jaar opnieuw uitgebracht door Sportvisserij Nederland (op het moment is er de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren 2013-2014-2015). Om elk jaar echter weer in meer wateren kunnen te vissen, wordt er elk 2e en 3e jaar van de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren (dus nu in 2014 en 2015) een aanvulling op deze lijst uitgegeven bij aanschaf van de VISpas.
De VISpas dien je samen met de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren (en eventuele aanvullingen), altijd bij je te hebben aan de waterkant. Op deze wijze kun je bij een controle aantonen, dat je werkelijk in dat water mag vissen met de VISpas.
Aanschaffen van de VISpas
Het aanschaffen van de VISpas kun je doen bij een hengelsportvereniging bij jouw in de buurt. De kosten van de VISpas kunnen variëren per hengelsportvereniging. Dit komt doordat de totale kosten voor de VISpas zijn opgebouwd uit 3 kostenposten:
- Een landelijk bedrag voor Sportvisserij Nederland
- Een bedrag dat ten goede komt aan belangenbehartiging binnen een federatie, waarin de hengelsportvereniging is gevestigd
- Een bedrag voor de hengelsportvereniging
Aangezien de kosten van lidmaatschap per hengelsportverenigingen verschillen (vaak afhankelijk van het in bezit hebben van eigen viswater), verschilt de prijs van de VISpas bij verschillende hengelsportverenigingen.
Na aanschaf van de vergunning ontvang je eerst een voorlopig bewijs van lidmaatschap (de tijdelijke VISpas) en een formulier voor het definitieve bewijs van lidmaatschap ('echte' VISpas). Dit formulier kun je opsturen naar Sportvisserij Nederland en vervolgens zul je de VISpas via de post ontvangen. Naast een voorlopig bewijs ontvang je direct de Gezamenlijke lijst van Nederlandse Viswateren en eventueel een Aanvullende Lijst van Viswateren.
Extra: Derde Hengeltoestemming en Nachtvistoestemming
Sinds 1 januari is het mogelijk de VISpas uit te breiden met een 'Derde Hengeltoestemming' en een 'Nachtvistoestemming'. De Derde Hengeltoestemming geeft sportvissers de mogelijkheid om met 3 hengels wateren te bevissen, indien in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren te vinden is dat de Derde hengeltoestemming op dat water van toepassing is.
De Nachtvistoestemming geeft de sportvisser de gelegenheid om in de hiervoor bestemde wateren 's nachts te mogen vissen.
In de Gezamlijke Lijst van Nederlandse Viswateren is middels symbolen aangegeven of op een bepaald water met 3 hengels of 's nachts gevist mag worden. Beide toestemmingen zijn online te bestellen op de website van Sportvisserij Nederland voor een bedrag van €25,- voor de Derde Hengeltoestemming en €10,- voor de Nachtvistoestemming (bedragen in 2014). Na aanschaf ontvang je een sticker je je op de achterzijde van de VISpas kunt plakken als bewijs van aanschaf van de extra toestemming. In deGezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren is tot slot aangegeven of bij het nachtvissen gebruik mag worden gemaakt van een schuilmiddel zoals een tent.