Sportvis App 'Vissengids': Welke vis zit aan de haak?

Als sportvisser komt het zo nu en dan voor: je vangt een vis, maar eenmaal in het net weet je niet zeker wat voor een vis het is. Je kunt een foto van de vis maken en thuis nazoeken welke vis je gevangen hebt of je doet een (vaak tevergeefse) poging de vissoort aan de waterkant te achterhalen met het internet op je telefoon. Maar het kan een stuk makkelijker met de app 'Vissengids'!

App 'Vissengids'

App VissengidsDe app 'Vissengids' is in opdracht van Sportvisserij Nederland door het bedrijf The Mobile Company ontwikkeld voor Android en iOS smartphones. De app 'Vissengids' bevat informatie over ongeveer 170 verschillende vissoorten, die voorkomen in Nederlands zoet en zout water. De informatie over vissoorten kan gezocht worden met behulp van een alfabetische lijst van vissoorten of met behulp van de lijst met de verschillende vissoort families. Ook kan er met behulp van een handige zoekbalk naar vissen worden gezocht. Een groot pluspunt is de verdeling tussen vissoorten, die in zoet of zout water voorkomen.

Per vissoort is een foto aanwezig met informatie over de maximum lengte van de vis en informatie over de wetgeving rondom het vangen van de vis. Verder is informatie te vinden over de herkenning van de vis: welke kenmerken zijn specifiek voor deze vissoort? Ook wordt de verspreiding van de vis over de wateren en het voedsel besproken. Tot slot kun je de leefwijze van de vis in de 'Vissengids' vinden. De informatie is vaak kort (en hierdoor wel overzichtelijk), maar verwacht geen vissen-encyclopedie.

Afbeelding links: Beeldcitaat App 'Vissengids' van The Mobile Company

Determinatiesleutel: bepaal welke vis je gevangen hebt!

Dit alles is erg handig als naslagwerk bij bekende gevangen vissen, maar ook voor onbekende vissen kun je de app gebruiken. De 'Vissengids' bevat een zogenaamde determinatiesleutel: met behulp van enkele vragen (bijvoorbeeld: gevangen in zoet of zout water? Ogen aan weerszijde van de kop of aan beide zijden?) vertelt de 'Vissengids' welke vis jij zojuist hebt gevangen! Een klein nadeel is dat sommige vragen niet zo eenvoudig te beantwoorden zijn zonder een beetje anatomische kennis van de vis. 

Als de app eenmaal op de smartphone is geïnstalleerd, dan heb je verder geen internet nodig om er gebruik van te maken. Een min-puntje: de app is specifiek voor smartphones gemaakt, dus hij is wel beschikbaar op tablet, maar een specifieke versie voor tablets is niet beschikbaar.
Voor MijnVISmaat gebruikers: De gevangen vis kun je via een knop in de app gemakkelijk delen met de app 'MijnVISmaat'.

Conclusie App 'Vissengids'

De vissengids is een erg handige app voor op je smartphone. Aan de waterkant kun je eenvoudig bepalen welke onbekende vis je zojuist hebt gevangen!

Pluspunten
+ Eenvoudig en overzichtelijk in gebruik
+ Handige determinatiesleutel
+ Ongeveer 170 verschillende soorten met informatie
+ Geen internet nodig bij gebruik van de 'Vissengids'

Minpunten
- Geen versie beschikbaar specifiek voor tablet
- Soms basale anatomische kennis van vissen vereist voor de determinatiesleutel
- Niet echt een minpunt, maar de achtergrond informatie mag soms uitgebreider