Sportvis App 'Zoetwatervissen van Nederland'

Onlangs is hier op Leervissen.nl een artikel verschenen Sportvis App 'Vissengids': Welke vis zit aan de haak? Vandaag is het de beurt aan een soortgelijke app voor smartphones: 'Zoetwatervissen van Nederland'.

De app 'Zoetwatervissen van Nederland' is ontwikkeld door ETI BioInformatics voor het EU KeyToNature project voor iOS en Android smartphones. In samenwerking met stichting RAVON (Reptielen, Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland) zijn e-guides/apps gemaakt over onder andere reptielen, vogels en zoetwatervissen met als doel de kennis over verschillende diersoorten (in dit geval vissoorten) toegankelijk te maken.

Afbeelding: Beeldcitaat 'Zoetwatervissen van Nederland' -ETI BioInformatics

Zoetwatervissen van Nederland'Zoetwatervissen van Nederland'

De app 'Zoetwatervissen van Nederland' geeft informatie over 73 verschillende zoetwatervissen uit de Nederlandse wateren. De vissoorten kunnen opgezocht worden via de alfabetische soortenlijst of via de indeling in hoofdgroepen (zalmachtigen, karperachtigen, baarsachtigen en overigen). Per vissoort zijn vervolgens enkele foto's van de vis te zien, vaak zowel van volwassen als van juveniele exemplaren. Verder geeft de app de uiterlijke kenmerken, de verspreiding van de vis over Nederland (inclusief een handig kaartje!), de leefomgeving/habitat en leefwijze weer. Ook het voedsel van de vissoort en de wetgeving bij een vissoort zijn in de app opgenomen.

Determinatiesleutel: Welke zoetwatervis is dit?

Evenals de app “Vissengids” bevat ook “Zoetwatervissen van Nederland” een determinatiesleutel om van onbekende soorten te kunnen achterhalen met welke vissoort je te maken hebt. Door middel van eenvoudige vragen (bijvoorbeeld: „Een of meer rugvinnen aanwezig?”) met ondersteunende foto's en tekeningen kun je bepalen welke vissoort je zojuist hebt gevangen. Erg handig voor als je vaak in rivieren vist, waar eerder onbekende of uitheemse vissoorten voorkomen dan in afgesloten vijvers.

Bijdrage aan visonderzoek

Door gebruik te maken van de ’Zoetwatervissen van Nederland’ kun je een bijdrage leveren aan onderzoek naar vissoorten. Na het opzoeken van informatie over een vissoort met de app kun je onderaan de pagina je vangst melden bij WebObs of Telmee. Helaas werkt op het moment van schrijven van dit artikel de link naar SVR (Sportvis Vangsten Registratie) niet, hopelijk zal dit snel worden gerepareerd.

Conclusie 'Zoetwatervissen van Nederland'

Het handige menu en de vaak mooie foto's met uitgebreide informatie over de Zoetwatervissen van Nederland en de eenvoudige determinatiesleutel maken de app tot een must-have voor alle sportvissers.

Pluspunten
+ Overzichtelijke app met veel informatie over zoetwater vissoorten
+ Determinatiesleutel is eenvoudig te gebruiken
+ Mooie foto's van vissoorten
+ Handig overzichtskaartje van de verspreiding
+ Mogelijkheid tot bijdrage aan visonderzoek

Minpunten
- Voor sportvissers is informatie over zoutwatervissen ook wenselijk
- Geen app beschikbaar specifiek voor tablets

Meer lezen over sportvissen? Leervissen.nl heeft artikelen over: witvissen, vliegvissen, roofvissen en veel meer!