8 Kleding Tips: Warm Vissen in de Winter

Veel sportvissers zullen het herkennen: Het is midden in de winter en je hebt zin om te vissen! Je pakt je spullen en gaat naar de waterkant. Daar aangekomen begin je te vissen, maar al snel krijg je het koud. Na een uurtje doorzetten en jezelf vermannen tegen de winterse kou geef je het op: zonder vangst en ijskoud keer je terug naar huis.

Hoe blijf je warm bij het vissen in de winter? Welke kleding trek je aan om aangenaam te vissen bij koude temperaturen? Hier 8 tips voor een warme vissessie in de winter!

1. Thermo onderkleding

Een van de eenvoudigste manieren om warm te blijven tijdens het vissen in de winter is het dragen van thermo onderkleding onder je normale (vis)kleding. Een thermo-broek, thermo-shirt (liefst met lange mouwen) en eventueel thermo-sokken houden de lichaamswarmte goed vast. Ook houden ze minder vocht vast, waardoor je bij enige transpiratie geen vochtige en dus koude plekken in je kleding krijgt.

2. Een Muts = Een Must

Veel lichaamswarmte gaat verloren via het hoofd. Draag dus in de winter bij het vissen een muts om ervoor te zorgen, dat je warm blijft!

3. Goede vishandschoenen

Handschoenen, die geschikt zijn voor het sportvissen, zijn in de koude wintermaanden echt noodzakelijk om een vissessie aangenaam te maken. Vishandschoenen zonder vingertoppen zijn alleen geschikt als er ook een extra ’wand’ over de vingertoppen geklapt kan worden, anders krijg je erg koude vingertoppen! Op deze manier kun je wel nog je vingers gebruiken voor bijvoorbeeld het bevestigen of wisselen van aas.

Bij het onthaken van een vis is het verstandig je handschoenen uit te trekken. Natte handschoenen isoleren niet goed, waardoor je koude handen zult krijgen!

4. Handdoek

Vergeet vooral in de winter bij het vissen niet om een handdoek mee te nemen naar de waterkant. Na het onthaken van een vis kun je je handen afdrogen, voordat je de handschoenen weer aantrekt. Hierdoor voorkom je dat de binnenkant van de handschoenen nat wordt, waardoor ze niet meer goed isoleren.

5. Dikke kleding

Wellicht overbodig om te melden, maar dikke kleding zorgt samen met de thermo onderkleding voor een warme vissessie. Een Fleece trui is vaak goed in staat om warmte vast te houden.

6. Isolerende schoenen/laarzen

Gevoerde laarzen of stevige en waterdichte schoenen voorkomen dat er veel warmte verloren gaat via je voeten. Aangezien je constant in contact staat met de koude bodem krijg je gemakkelijk koude voeten. Goed geïsoleerde schoenen of laarzen zorgen hierbij voor warme voeten. 

7. Wind- en waterdichte jas

Item 7 spreekt voor zich: een wind- en waterdichte jas houdt je aangenaam warm! Een capuchon kan je extra warmte bieden bij veel wind.

8. Waadpak of regenbroek

Een van de beste tips voor het laatst: het waadpak of de regenbroek! Vooral bij ruigere weersomstandigheden met veel wind kun je het snel koud krijgen. Het dragen van een waadpak of regenbroek over je normale viskleding zorgt ervoor dat je niets van de koude wind aan je benen merkt! Verder is het erg handig, dat je niet nat wordt!

Sommige kleding tips lijken overbodig, maar vaak genoeg gaan vissers ’s winters vissen zonder de juiste kleding. Met deze 8 kledingtips zul je na een winterse vissessie niet van een koude kermis thuiskomen!