Vis TV 2016: Stad & Land

De meeste hengelsportliefhebbers en sportvisfanaten zullen het tv-programma kennen: Vis TV. Sinds 1996 is Vis TV het Nederlandse televisieprogramma voor sportvissend Nederland. Mede mogelijk gemaakt door Sportvisserij Nederland is VisTV als productie van Tangram Media ook in 2016 op de buis (en op internet) te bewonderen. Na vele succesvolle seizoenen zijn de presentatoren Ed Stoop en Marco Kraal ook dit jaar weer terug om de Nederlandse hengelsporters op zondagochtend om 09:30 uur op RTL 7 te voorzien sportvisinformatie en prachtige natuurbeelden in de nieuwe afleveringen van Vis TV 2016: Stad & Land. 

Stad & Land

Vis TV editie 2016 staat in het teken van 'Stad & Land'. De afleveringen zullen afwisselend worden gevist in een stedelijke omgeving en een meer natuurlijk landschap. Ed en Marco zijn in aflevering 1 begonnen in het centrum van Utrecht (Stad), waar ze op witvis en snoek hebben gevist. Aflevering 2 stond in het teken brasem en karper op de Vinkeveense plassen (Land). Er zullen (voor het deel 'Stad') in 2016 vooral steden in het westen van het land worden aangedaan, waaronder Rotterdam, Den Haag en Den Helder. De diversiteit van de afleveringen zal echter zeker worden gewaarborgd met de 'Land' opnames van de IJssel tot aan Texel.

 

Vis TV Next

Tot slot is er in elke aflevering van Vis TV een nieuwe rubriek: Vis TV Next. Hierin wordt in enkele minuten aandacht besteed aan een hengelsport onderwerp, zoals: zeevissen met junioren, soortenjagen of het bouwen van een vishengel. Hieronder een overzicht van de afleveringen van Vis TV 2016.

Overzicht afleveringen Vis TV 2016

28 februari 2016 - Aflevering 1 - Utrecht: witvissen en snoek in de vaarten/grachten

In de eerste aflevering van Vis TV 2016: Stad & Land wordt in de binnenstad van Utrecht gevist op witvis en snoek. Voor het witvissen wordt gebruik gemaakt van vlokdobbers, maar ook een nieuwe witvis techniek, het 'silver dropshotten' (dropshotten op witvis), wordt uitgelegd. Er wordt in deze aflevering gevist vanaf de kant. Voor het vissen op snoek wordt gebruik gemaakt van de geliefde tandemplug, shads en ook de Dare Devil komt met Marco in actie! Het idee 'volg de witvis, dan vind je snoek', wordt in deze aflevering (letterlijk) meer dan waargemaakt!

Aflevering 1 gemist? Kijk hem hier terug!

6 maart 2016 - Aflevering 2 - Brasem en karper op de Vinkeveense plassen

Vandaag worden de Vinkeveense plassen bevist in twee delen: aanvankelijk vissen Ed en Marco met de feederhengel en wormen op (grote) brasem. Hierna verkassen ze naar een nieuwe stek om het high-tech karperen te laten zien. Ze vissen beiden statisch op karper met 3 hengels en boilies op voorgevoerde stekken tot diep in de nacht (of vroeg in de ochtend?). Een bijzondere toevoeging aan het karper vissen wordt gevormd door de onderwatercamera met draadloze zender, waarop de aanbeten direct op de camera gezien kunnen worden vanaf de kant! Deze dimensie van natuurbeelden onder water maakt de aflevering, naast mooie vangsten, zeker de moeite waard!

Aflevering 2 gemist? Kijk hem hier terug!

13 maart 2016 - Aflevering 3 - Vissen op harder op Forteiland bij IJmuiden

In deze derde aflevering van Vis TV 2016 wordt in IJmuiden, op Forteiland (een oud verdedigingswerk uit de Stelling van Amsterdam) vanaf zowel de kant als vanaf een ponton gevist op harder. De harder is een zoutwater vis (er bestaat echter ook zoetwatersoorten), welke in scholen leeft. Er wordt gebruik gemaakt van lichte penhengels met vlokdobbers en de presentatoren vissen met witbrood. Harders zijn schuwe vissen, vandaar dat relatief diep werd gevist. Dat harders sterke vissen en echte vechtersbazen zijn, komt duidelijk aan bod!
VisTv Next besteed aandacht aan het zeevissen met de jongste WK deelnemer Maarten van Beek (13 jaar). Enkele mooie zeevissen (schar, bot) worden in Zeeland aan de Westerschelde gevangen. 

Aflevering 3 gemist? Kijk hem hier terug!

20 maart 2016 - Aflevering 4 - Snoeken in Oudewater

Met bewolkt en regenachtig snoekweer trekken Ed en Marco in deze vierde aflevering van Vis TV 2016 naar de polders van Oudewater, gelegen in het Groene Hart, om struinend te vissen op snoek. Ed Stoop maakt hierbij gebruik van een baitcaster (hengel met reeel) met de voor Vis TV geliefde groene shad. Marco Kraal probeert Esox Lucius met de vliegvishengel en streamer te verleiden. De poldersloten rondom Oudewater blijken een zeer succesvol decor voor het vissen op snoek met zelfs een onverwachtste (brutale!) bijvangst! De oerhollandse poldersnoeksfeer wordt nog versterkt door het bezoek aan een lokale kaasboer. 
In VisTV Next wordt aandacht geschonken aan het zelf bouwen van vishengels. Robert Grootenboer laat zien hoe je van een losse blank met losse handvatten, oogjes en lak een korte bellyboat hengel maakt. 

Aflevering 4 gemist? Kijk hem hier terug!

27 maart 2016 - Aflevering 5 - Karpervissen 'op de pen' in Den Haag

Voor de vijfde aflevering van Vis TV 2016 gaan Ed en Marco karpervissen op de pen in Den Haag. De sloten in en rondom de stad zitten vol met karpers en bewapend met de penhengel en maïs op de haak of op de hair proberen de presentatoren de karper te verleiden tot een aanbeet. Al snel blijkt dat de 'Haage karpers' niet van gisteren zijn en veel bevist worden, want ze zijn erg schuw. Na een vissessie van een ochtend verkassen Ed en Marco richting het Kyocera Stadion van ADO Den Haag. Ook hier wordt de karper gelokt met pellets en maïs en wordt vervolgens met de penhengel op de karpers gevist.
In VisTV Next gaat presentator Ties Ittman op pad met Peter de Vries om de fijne kneepjes van het bellyboaten op de rivier te leren. Op het Prinses Margriet kanaal bij Gerkesklooster (Friesland) vissen de twee vanuit de bellyboat op snoekbaars.

Aflevering 5 gemist? Kijk hem hier terug!

3 april 2016 - Aflevering 6 - Zeebaars op Texel

Een gedetailleerde beschrijving volgt na de uitzending.

10 april 2016 - Aflevering 7 - Witvis (voorn) in Alkmaar

Een gedetailleerde beschrijving volgt na de uitzending.

17 april 2016 - Aflevering 8 - Witvissen aan de Kromme Rijn

Een gedetailleerde beschrijving volgt na de uitzending.

24 april 2016 - Aflevering 9 - Baars vissen in Alkmaar

Een gedetailleerde beschrijving volgt na de uitzending.

1 mei 2016 - Aflevering 10 - Witvis bij Oude Meer

Een gedetailleerde beschrijving volgt na de uitzending.

8 mei 2016 - Aflevering 11 - Rotterdamse Zeebaars (Europoort)

Een gedetailleerde beschrijving volgt na de uitzending.

15 mei 2016 - Aflevering 12 - Feedervissen op de IJssel

Een gedetailleerde beschrijving volgt na de uitzending.

Vis TV - after

Na elke aflevering van Vis TV 2016: Stad & Land volgt een korte web-aflevering genaamd 'Vis TV - after'. Hierin worden door Ed Stoop of Marco Kraal vragen van kijkers beantwoord, naar aanleiding van de zojuist uitgezonden aflevering.  

Dus zondagochtend = Vis TV ochtend!

Elke zondagochtend tot en met 15 mei 2016 worden nieuwe afleveringen van Vis TV 2016: Stad & Land uitgezonden op RTL7 om 09:30 uur. 

Aflevering gemist? Hier op SportvisserijNederland.nl zijn alle afleveringen + alle Vis TV after afleveringen te vinden en online terug te zien.