Kleur van Kunstaas bij het Roofvissen
Er zijn veel factoren, die het succes bij het vissen op roofvis in zoet water beïnvloeden. Het weer, je werpkunsten en natuurlijk ook het materiaal bepalen of en hoeveel roofvis je vangt. De kleur van het kunstaas vormt al sinds mensenheugenis een discussiepunt bij het roofvissen.
Wanneer gebruik je nu een bepaalde kleur kunstaas? Welke kleur kunstaas is het effectiefst in het verleiden van roofvis (snoek, snoekbaars, baars)? Hieronder vind je enkele tips!
Groot aanbod aan gekleurd kunstaas
Al sinds jaar en dag zijn er discussies over het effectiefste kunstaas. Naast de grootte van het kunstaas en de actie van het kunstaas in het water, is de kleur van het kunstaas belangrijk voor het al dan niet vertrouwen van je kunstaas. Fabrikanten spelen hier uiteraard op in: in een hengelsportzaak zul je altijd hele rekken vol kunstaas zien in 1001 verschillende kleuren. Zit hier één kleur bij, die beter vangt dan de rest?
Klassiek advies
Aan beginnende sportvissers wordt altijd hetzelfde advies gegeven over de kleur van kunstaas: gebruik in helder water het natuurlijk gekleurde kunstaas (groen, zilver, bruin/zwart, baars- of snoekmotief) en in troebel water de meer felle kleuren (fel geel, gifgroen, roze, oranje etc...). Dit advies is gebaseerd op het feit dat veel roofvissen jagen op zicht: ze zien de prooivis en vallen aan. In helder water zou het kunstaas dan natuur getrouw moeten zijn, terwijl in troebel water het kunstaas juist moet opvallen, omdat roofvissen het anders kunnen missen.
Nu denken wij dat het voor beginnende roofvissers erg handig is om aan deze vuistregel houvast te vinden: het snoeken is af en toe al moeilijk genoeg en je wilt als beginnende roofvisser niet te snel de moed verliezen. Echter de meer ervaren roofvissers zullen merken, dat deze vuistregel niet zo zwart-wit is. Je kunt best in troebel water met een natuurlijk gekleurd kunstaas een snoek vangen en je kunt best met een fel gekleurd kunstaas in helder water een snoek vangen.
Meer dan jagen op zicht
Nu is het natuurlijk zo dat roofvis naast zicht ook gebruik maakt van trillingen in het water bij het jagen. Eigenlijk zegt het feit dat snoeken ook bijten in spinners al genoeg: als ze alleen op zicht zouden jagen, dan zou een voorbij rammelend stuk metaal niet aantrekkelijk zijn om in te bijten. Leervissen.nl denkt dan ook dat het al of niet bijten in kunstaas niet erg afhangt van de kleur, maar meer een kwestie is van een getriggerde reflex bij de roofvis. Doordat het kunstaas in de nabijheid van de roofvis door het water wordt getrokken, zou het ofwel voor een prooi (wat de eetlust opwekt) ofwel voor een indringer in het leefgebied (wat agressie opwekt) aangezien kunnen worden. Beide kan dit resulteren in het bijten in het kunstaas en het mooie hiervan is: voor de visser maakt het niet uit of de snoek uit eetlust of uit agressie beet!
Conclusie: kleur van kunstaas verleidt de visser
Ongetwijfeld is er per roofvis situatie aan de waterkant een optimale kleur van het kunstaas voor het vangen van de meeste roofvissen, maar tot op heden weten we er te weinig vanaf om hier een gefundeerde uitspraak over te doen. Wij zijn van mening, dat de kleur van het kunstaas ondergeschikt is aan het vertrouwen, dat de roofvisser in het kunstaas heeft. Als je kunstaas veel gebruikt, ga je er automatisch meer mee vangen!
Het blijft belangrijk om kunstaas uit te proberen aan de waterkant. De ene dag zal een bepaald gekleurd kunstaas beter vangen, terwijl de andere dag een andere kleur kunstaas effectiever is. Blijf variëren, want bij een moeilijke roofvissessie geldt: verandering van de kleur van het spijs doet misschien wel eten!