Gesloten Tijd voor Vissoorten en Aassoorten
Bij het roofvissen bestaat er vaak snel verwarring over de begrippen: 'Gesloten tijd voor vissoorten' en Gesloten tijd voor aassoorten'. Wat wordt precies bedoelt met een gesloten tijd? Mag je nu niet vissen op roofvis? Leervissen.nl legt het uit!
Gesloten Tijd voor Vissoorten
Voor een aantal vissoorten in Nederland geldt een Gesloten Tijd. De Gesloten Tijd is de periode waarin je bepaalde vissoorten, die je vangt, direct in hetzelfde water terug moet zetten. Je mag deze gevangen vissen dan ook niet in je bezit hebben aan de waterkant. De Gesloten Tijd is er om vissoorten te beschermen, niet om de sportvisser dwars te zitten. Het zorgt ervoor dat de populaties van de verschillende vissoorten in stand worden gehouden, zodat sportvissers kunnen blijven vissen!
Betekent dit nu dat je in de Gesloten Tijd niet op deze vissoorten mag vissen? NEE! De Gesloten Tijd voor Vissoorten verbiedt niet om tijdens de Gesloten tijd op deze vissoorten te vissen, je moet bepaalde vissoorten alleen direct in hetzelfde water terug zetten en mag deze vissoorten niet in bezit hebben!
Voor de volgende vissoorten geldt een Gesloten Tijd:
- Snoek: 1 maart tot de laatste zaterdag in mei
- Snoekbaars/baars: 1 april tot de laatste zaterdag in mei
- Barbeel: 1 april t/m 31 mei
- Beekforel: 1 oktober t/m 31 maart
- Rivierprik: 1 november t/m 31 januari en 1 maart t/m 30 april
Voor de volgende vissoorten geldt het gehele jaar een gesloten tijd: Meerval, serpeling, sneep, zalm, vlagzalm, kwabaal, zeeforel, elft, fint en zeeprik.
Gesloten Tijd voor Aassoorten
In de Gesloten tijd voor Aassoorten mag niet worden gevist met een aantal verschillende soorten aas. De Gesloten Tijd loopt van 1 april tot de laatste zaterdag in mei (uitzondering voor o.a. het Ijsselmeer en Markermeer: 16 maart t/m 31 mei). Aassoorten waarmee niet gevist mag worden in de Gesloten Tijd voor Aassoorten zijn: kunstaas (m.u.v. kunstvliegen < 2.5 cm), slachtproducten, dode vis, stukje vis, kreeften, garnalen, krabben en inktvissen.
Tijdens de Gesloten tijd voor aassoorten mag dus wel van deze aassoorten gebruik worden gemaakt bij het aanmaken van een lokvoer. Verder mag de visrechthebbende mag de Gesloten Tijd voor Aassoorten in het viswater verlengen. Dit is terug te vinden in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren bij de VISpas.