5 Tips voor het Beschermen van Zomersnoek
Roofvissen op snoek wordt vaak gezien als een echte visserij voor de koude wintermaanden. Dit is ook logisch: in de zomer is er veel prooivis beschikbaar, waardoor de snoek minder snel in kunstaas of een dode aasvis zal bijten. Maar ook is de zomermaanden kunnen snoeken worden gevangen! Vaak zijn deze zomersnoeken extra sterk, ze hebben immers goed kunnen eten! Het vissen op deze zomersnoeken is dan ook een mooie uitdaging, maar in deze periode is de snoek vaak extra kwetsbaar. De grootste boosdoener voor deze kwetsbaarheid is de warme(re) temperatuur. Hieronder zijn aandachtspunten beschreven voor snoek-veiligheid bij het vissen op zomersnoek.
1. Warmer water, minder zuurstof
Warmer water kan minder opgelost zuurstof bevatten dan koud water. In de zomer wordt het water door de zon opgewarmd. Hoe meer de zon het water opwarmd, des te minder zuurstof kan het water bevatten. Hieronder zie je het maximale zuurstofgehalte bij verschillende watertemperaturen.
Evenals mensen hebben ook vissen zuurstof nodig voor alle activiteiten: zoeken naar voedsel, jagen, eitjes leggen, vluchten voor andere vissen. Je kunt je voorstellen, dat het dus een grote inspanning is voor een snoek om gedrild te worden. Dit kost dus ook veel zuurstof, die in de zomer al minder in het water zit! Snoekvissers zullen dit herkennen: na het vangen van een snoek in de zomer duurt het vaak langer voordat de snoek 'weer op adem is' dan in de winter. Er zit minder zuurstof in het water, dus het duurt langer voordat de snoek weer voldoende zuurstof heeft. Let er dus op, dat de snoek niet te lang uit het water is (hier is helemaal geen zuurstof voor de snoek!) en dat je de snoek lang genoeg ondersteund in het water om kracht te komen!
2. Uitdrogen en infecties
Warme temperaturen en een felle zon zorgen ervoor dat de slijmlaag, die de schubben van de snoek beschermt, uitdroogt. Dit kan leiden tot beschadigingen van de schubben. Je zult als visser niet direct het gevolg hiervan zien: de snoek wordt vatbaarder voor infecties. Aangezien de slijmlaag en de schubben de snoek tegen onder andere virussen en schimmels beschermen, zorgt een beschadiging van deze laag tot een hogere kwetsbaarheid. Zorg ervoor dat de vis zo kort mogelijk uit het water is en dat de vis buiten het water nat blijft. Hierdoor beperkt je schade aan de slijmlaag en schubben tot een minimum!
3. Droge handen
Hopelijk maken alle vissers hun handen nat, wanneer ze een vis vastpakken om te onthaken. Dit is voor belangrijk om beschadigingen aan de vis te voorkomen. In de warme zomer is het bij het snoekvissen extra belangrijk te letten op natte handen. Soms is een snoek wat lastig te onthaken en duurt het iets langer, houdt je handen dan (ook tussendoor) nat.
4. Droge omgeving
Het laatste punt spreekt eigenlijk voor zich: de droge omgeving (droge takken, uitgedroogde harde grassprieten en een droge zanderige bodem) kan een snoek beschadigen. Leg de snoek bij het onthaken dus altijd op een natte en koele onthaakmat (in de schaduw!) en nooit op de droge bodem. Daar waar het gras in de herfst en winter drassig en nat is, is het zomers droog en hard. De schubben van de vis zijn niet tegen deze scherpe voorwerpen bestand, dus zorg dat de snoek hier niet mee in aanraking komt.
5. Say Cheese: Snoekfoto's
Elke snoekvisser wil zijn metersnoek natuurlijk vastleggen op de gevoelige plaat. Zorg bij het zomersnoeken, dat de camera al klaarstaat en dat je de snoek niet te lang uit het water houdt. Door de camera klaar te hebben staan voor het vangen van de snoek, kan de snoek snel weer terug het water in.
Veilige Zomersnoek
Het roofvissen op de zomersnoek is er leuk en vooral de spannende dril met een sterke zomersnoek zorgt voor een mooie uitdaging! Onthaak de snoek met natte handen op een natte en onthaakmat in de schaduw. Houd de snoek nat, maak snel een foto en zet hem zo snel mogelijk terug in het water. Ondersteun de snoek net zolang tot hij op eigen kracht wegzwemt!
Met de hierboven beschreven tips kun je ervoor zorgen, dat de zomersnoek veilig teruggezet kan worden om de hele vangst later nog een keer te kunnen herbeleven!