Hoe doe je de kieuwgreep bij een snoek?

Het vasthouden en onthaken van een snoek is eenvoudig... als je de kieuwgreep kent! Met de kieuwgreep kun met je hand een snoek vastpakken bij de kieuwdeksel (nooit de kieuwboog) zonder daarbij de snoek of je hand te beschadigen. De snoek zal automatisch zijn bek openen en vervolgens kun je de haak uit de bek van de snoek verwijderen.

In onderstaande video van Sportvisserij Nederland wordt de kieuwgreep uitgelegd door Ed Stoop. Onder de video is stap voor stap beschreven hoe je de kieuwgreep bij een snoek doet.


Bron: Sportvisserij Nederland

Kieuwgreep in 6 stappen

  1. Je start met de snoek in het water, op de onthaakmat of in het geval van een kleine snoek, terwijl je hem achter de kop vasthoudt.

  2. Kijk waar de haak in de bek van de snoek zit: de kieuwgreep doe je aan de andere kant (bijvoorbeeld: zit de haak aan de linkerkant in de bek van de snoek, dan doe je de kieuwgreep aan de rechterkant).

  3. Gebruik voor de kieuwgreep aan de linkerkant van de snoek je linkerhand en voor de kieuwgreep aan de rechterkant van de snoek je rechterhand.

  4. De kieuwgreep: Schuif 2 of 3 vingers (afhankelijk van de grootte van de snoek) vanaf de achter- en onderkant langs de kieuwdeksel naar binnen in de richting van de voorkant van de bek van de snoek. Zorg dat je nooit de kieuwboog van de snoek raakt!

  5. Sluit je hand, zodat je de snoek goed vast hebt. De snoek zal zijn bek openen. Pas op de je je duim niet in de bek van de snoek steekt.

  6. Onthaak de snoek met de onthaaktang. Een snoek blijft scherpe tanden houden, dus gebruik ondanks de kieuwgreep toch een onthaaktang.

Met deze 6 stappen kun je zelf aan de waterkant de kieuwgreep toepassen. Met de kieuwgreep zul je snoeken in de toekomst makkelijker kunnen onthaken!

Meer informatie over roofvissen? Lees hier verder!