Top Kunstaas voor Snoek in de Winter

Er bestaan 1001 verschillende soorten kunstaas. Pluggen, shads, spinners en streamers behoren tot de 'all time favorits'. Zeker in de winter, wanneer de de snoek inactief is door de lage watertemperatuur, is de keuze van het kunstaas belangrijk voor het vergroten van de vangstmogelijkheden. Maar welk kunstaas is nu geschikt en vooral effectief bij het vissen op snoek (of andere roofvis) in de winter?

Om direct met een algemeen antwoord op de vraag te beginnen: met alle soorten kunstaas zou je in principe in de winter snoek kunnen vangen. Echter je kunt beïnvloeden of je elke vis sessie 1 snoek (of zelfs meerdere snoeken) vangt of slechts 1 snoek per 5 vis sessies.

Diepe Pluggen

De pluggen zijn uit het hedendaagse snoekvissen niet meer weg te denken. Ook gedurende de wintermaanden zijn pluggen effectief bij het vangen van snoek. Vooral zinkende pluggen, waarmee je dieper en over de bodem kan vissen, doen het in de winter goed. De snoek trekt naar de diepere delen van het water, dus om de snoek te bereiken zul je dieper moeten vissen dan in de zomermaanden. Ook kun je in de winter lekker grote pluggen gebruiken: 15+ cm zal zeker niet misstaan voor de hongerige snoek.
Grote plug voor snoek in de winter

Grote Streamers

Streamers zijn in ondiepe wateren met een rijke begroeiing het ideale aas tijdens de wintermaanden. Het grote voordeel van streamers is dat je ze erg langzaam binnen kunt vissen. Gedurende de winter is voedsel voor de snoek schaars, hierdoor heeft de snoek ook een beperkte beschikbaarheid aan energie om te besteden aan het jagen op prooi vis. Een langzaam voorbij geviste streamer lijkt voor de snoek een relatief eenvoudige prooi. Vooral de grote en lange streamers kunnen in ondiep poldersloten tot goede vangsten leiden.

Zware Shads

De kracht van de shad in de winter komt overeen met de kracht van pluggen: shads kunnen, deels door de verzwaring van het loodkopje gemakkelijk dieper worden binnengevist. Met een shad kun je dus op grotere wateren in de winter ook makkelijker de diepere delen bereiken. Shads van meer dan 15 cm in donkere kleuren (bijvoorbeeld donkerblauw) kunnen leiden tot de vangst van grote snoeken. Kleine lichte shads of slugs kunnen je vele uurtjes werpplezier opleveren in de winterse vrieskoude aan de waterkant, maar de kans op snoek wordt wel zeer klein op de grotere wateren.

Spinners

Spinners (of ‘blinkertjes’ zoals ze ook wel genoemd worden) zijn natuurlijk zowel in de zomer als in de winter uitstekend kunstaas voor het snoekvissen. Spinners trekken natuurlijk geen snoek aan vanwege de sprekende gelijkenis met een ‘echte’ vis. Toch ontlokken spinners bij snoeken een reflex, waardoor de snoek in de spinner bijt. In de winter kun je het best grotere spinners gebruiken, het liefst met twee bladen (de zogenaamde 'tandemspinner'). De bladen zorgen voor turbulentie in het water: zo trekt de spinner de aandacht van de snoek. Tandemspinners zijn vaak iets groter dan spinners met een enkel blad en tandemspinners zorgen dus voor meer turbulentie en zullen eerder leiden tot de aandacht van de snoek. Of de snoek vervolgens ook honger heeft en de spinner grijpt? Dat is afwachten!

Top Kunstaas voor Snoek in de Winter

Effectief kunstaas voor het vangen van snoek in de winter is: diepgaande pluggen, grote en lange streamers, zware shads en tandemspinners. Natuurlijk is er meer kunstaas waar je in de winter snoek mee kunt vangen, maar deze vier varianten behoren wel tot het meest gebruikte kunstaas. Als startende snoek- of sportvisser vormen deze typen kunstaas een goede start voor het winterse snoek-avontuur. 100% vangstgarantie heb je natuurlijk nooit bij het vissen, maar de kans dat je een snoek aan de haak slaat, wordt met deze tips wel een stuk groter!

Welke kleur kunstaas kies je tijdens het vissen op snoek met kunstaas? Lees het hier: Kleur van Kunstaas bij het Roofvissen.