Snoekvissen in de herfst

De bladeren aan de bomen kleuren bruin en vallen eraf en waterplanten beginnen zich door de koudere watertemperatuur langzaam terug te trekken: het is herfst! Voor veel vormen van sportvissen betekent dit, dat het seizoen van grote vangsten is aangebroken! Ook het snoekvissen in de herfst levert vaak goede vangsten op! De snoeken zijn zich immers aan het voorbereiden op een lange winter, waarin het voedselaanbod minder is. Hieronder tips voor materiaal, aas, lokatie en tijdstippen voor goede vangsten bij het snoekvissen in de herfst!

Materiaal voor snoekvissen in de herfst

Over visspullen voor het snoekvissen in de herfst kunnen we redelijk kort zijn: als je gewoon struinend langs de waterkanten met kunstaas op pad gaat, dan volstaat een standaard roofvis-uitrusting (zie Roofvissen met kunstaas voor een uitgebreide lijst met benodigdheden). In het kort: een spinhengel (2.70m) met molentje, gevlochten lijn (15/00) met stalen onderlijn, onthaak- en kniptang en een doos met kunstaasjes. Als je gericht op snoeken vist, mag de hengel zeker in de herfst en winter een hoger werpgewicht hebben. Een werpgewicht van meer dan 40-50 gram is erg fijn voor het grotere kunstaas.

Aas voor hongerige herfstsnoek

Aangezien je in de herfst te maken hebt met hongerige snoeken, zal het niet misstaan om (net zoals in de winter) te vissen met groot kunstaas. Dus grote tandemspinners en pluggen (15-30cm) worden best door snoeken gepakt!
Tegen het einde van de herfst, bij koude watertemperaturen, kunnen ook grote felgekleurde streamers mooie snoeken opleveren.

Waar kun je snoeken vangen in de herfst?

Snoeken zitten het hele jaar door op zowel grote wateren (meren, rivieren) als op kleinere vijvers en in sloten. Voor beginnende sportvissers zijn de kleine wateren het makkelijkst om snoeken op te vangen. Sloten, grachten en vijvers zijn vaak ondiep en het water is vaak relatief warm in vergelijking met de grote wateren. Witvis is hierdoor langer actief en dat trekt snoek aan. Vijvers zijn vaak goed met kunstaas te bevissen en je hoeft weinig rekening te houden met de waterdiepte. Zoals altijd bij het vissen met kunstaas is het advies om de onregelmatigheden in het water op te zoeken: rietkragen, duikers en bruggetjes zijn ook voor het snoekvissen in de herfst de hotspots voor de snoek!

Vistechniek in de herfst

De herfstsnoeken zijn vaak actief op zoek naar prooivissen en liggen dus niet (zoals vaak in de winter) inactief te wachten op de bodem. Je kunt dus in de herfst twee strategieën kiezen:

  1. Je blijft voor langere tijd op een plek staan vissen en je hoopt dat er een actief jagende snoek voorbij zwemt.
  2. Je struint de waterkant af op zoek naar actieve herfstsnoek en wisselt elke 15 minuten van visstek.

De meningen over de beste tactiek zijn sterk verdeeld tussen sportvissers. Ook hangt de keuze af van het water. Voor beginnende snoekvissers is het wellicht het handigst een middenweg te kiezen en om elk uur van visstek te wisselen: zo vergroot je de vangkans door langer op een stek te vissen, maar leer je toch verschillende delen van het water kennen.

Knallende aanbeten van de herfstsnoek

De herfst is vaak de periode, waarin je bij een vangst te maken krijgt met knallende aanbeten en spectaculaire drills. De snoeken hebben immers voldoende te eten en zitten vol energie, dus een aanbeet zal niet snel onopgemerkt blijven!

Succesingrediënten voor snoekvissen in de herfst

Tot slot nog enkele tips om elke keer het snoekvissen op herfstsnoek tot een succes te maken.
In de herfst kan het buiten al flink afkoelen. Warme kleding en een thermoskan met lekkere koffie doen wonderen voor een geslaagde dag snoekvissen.
Komen de aanbeten op een bepaald aas niet op gang? Wissel dan van kunstaas. Een andere kleur of ander effect onder water kunnen je visdag weer helemaal goed maken!

Meer lezen over de kleur van kunstaas bij het roofvissen: Kleur van Kunstaas bij het Roofvissen

Laat je niet afschrikken door het grijze herfstweer of weinig activiteit op het water. Ook al zie je geen springende witvis, vis het water toch even af om te kijken of er niet ergens een groene dame op jouw kunstaas ligt te wachten!