Vissen op Baars met Kunstaas
Wellicht een van de mooist getekende roofvissen in Nederland: de baars! De baars komt voor in alle wateren in Nederland, zowel zoet water als brak water. Bij een lengte van 15cm, ongeveer op een leeftijd van 2 jaar oud, gaat de baars over op het eten van prooivis. Dit maakt de baars als roofvis zeer geschikt om te bevissen met kunstaas. Verder leeft de baars vaak in scholen, dus als je eenmaal een baars gevangen hebt, heb je veel kans om meerdere baarzen achter elkaar te vangen.
Hieronder alle informatie die je nodig hebt bij het vissen op baars met kunstaas.
Wat heb je nodig bij het baars vissen met kunstaas?
Het baarsvissen met kunstaas is een lichte visserij, waarbij je weinig spullen nodig hebt. Een lichte spinhengel met molentje en gevlochten lijn, een stalen onderlijntje (er kan namelijk een snoek in het kunstaas bijten) en een doosje kunstaas. Verder is een onthaaktang soms handig, niet omdat de baars tanden heeft (dit hebben ze namelijk niet!), maar om een baars gemakkelijk te kunnen onthaken. Tot slot uiteraard een vergunning: in Nederland de VisPas.
Checklist voor het vissen op baars met kunstaas:
- Spinhengel van ongeveer 2.70m met een werpgewicht van 5-25 gram
- Lichte werpmolen met gevlochten lijn
- Stalen onderlijn +/- 20-25 cm
- Kunstaas (softbaits, spinners, kleine plugjes en lepels)
- Onthaaktang
- Visvergunning (VisPas)
Kunstaas voor Baars
Bij het vissen op baars met kunstaas heb je de keuze uit verschillende typen kunstaas. Kunstaas favorieten zijn: softbaits, spinners, kleine plugjes en lepels.
Softbaits
Shads, twisters en vis-/kreeft imitaties van zacht rubber zijn ideaal kunstaas om de baars mee te verleiden. De kleinere softbaits (4-8 cm) kunnen met een lichte hengel worden gevist en zijn vaak attractief voor baarzen. Door met je hengel tikjes te geven tijdens het binnenvissen, laat je het aas door het water schieten en maak je de kans op een aanbeet groter. Gezien het grote assortiment aan softbaits is het aan te raden om een aantal fel gekleurde (bijv. geel/oranje/roze/wit) softbaits en enkele softbaits in natuurlijke kleuren (zilver/goud/(donker) groen) in je kunstaas doos te hebben zitten. Mocht het met een kleur niet lukken, dan kun je snel van aas wisselen.
Spinners
Spinners zijn al ontzettend oud, maar worden nog veel gebruikt bij het vissen op baars. Dit komt omdat het erg effectief kunstaas is bij het baarsvissen! Vooral de kleine zilverkleurige spinners doen het vaak erg goed. Ook spinners met reflecterende kleuren kunnen een goede baarsvangst opleveren. Te grote tandem-spinners kunnen beter voor het snoeken gebruikt worden, maar juist de kleine spinners leveren vaak mooie baarzen op.
Kleine plugjes
Plugjes tot ongeveer 5cm zijn zeer geschikt als kunstaas voor baars. Afhankelijk van het jaargetijde kun je kiezen voor dieper duikende pluggen in de winter of ondiepere pluggen in de zomer. In warmere maanden zal de baars ondieper in het water zitten, dus een plugje dat tot max. 1 meter diep duikt, zal goed moeten werken. Uiteraard kun je ook met de kleur van de pluggen variëren tussen fellere en natuurlijkere kleuren.
Lepels
Lepels worden weinig gebruikt bij het roofvissen en dat is zonde! Lepels schieten, door de buiging van het blad, in onverwachtse richtingen door het water bij het binnenvissen. Lepels maken als het ware een “zaagtand" beweging door het water. Juist deze onregelmatige schokken door het water zullen bij de baars, die toch vaak reflexmatig zal aanvallen, leiden tot een aanbeet. Simpele zilverkleurige lepels tot een ongeveer 5 cm zullen tot verbazingwekkende vangsten kunnen leiden!
Meer weten over de kleur van het kunstaas bij roofvissen? Lees het hier: Kleur van Kunstaas bij Roofvissen.
Stekken voor Baars
De baars komt voor in alle wateren in Nederland. Zowel sloten, vijvers en grachten in de steden, als op de grotere plassen en rivieren. Zelfs in brak water kun je baars vangen.
Als je met kunstaas op zoek gaat naar baars, heb je de grootste kans om baars te vinden bij beschutte delen van het water: omgevallen bomen, een paal in het water, bruggetjes en duikers. Overal waar de baars kan schuilen in een hinderlaag voor prooivis is een potentiële stek. Sloten en vijvers in woonwijken zijn hierdoor, in combinatie met de goede bereikbaarheid, een goede start voor beginnende sportvissers.
Baars vissen met kunstaas op de kanalen en rivieren is een grotere uitdaging. Ook hier geldt: de onderbrekingen in het water zijn vaak de 'hotspots'. Jachthavens, bij sluizen, onder bruggen en de randen van de vaargeul of taluten zullen de meeste baarzen opleveren. Op de kanalen en rivieren is de baars door de constante stroming vaak erg sterk, dus de drills zijn spectaculair. Wel is de baars hier (zeker zonder fish-finder) lastiger om te vinden!
Wanneer vang je de meeste baarzen?
Baars jaagt het meest actief in de ochtenduren en tegen de avond in de schemering. Geen verrassing dus dat juist op deze uren met kunstaas de meeste baars gevangen kan worden. Tref je een baars hotspot op een moment waarop de baarzen echt 'los' zijn? Dan kun je in enkele uurtjes tijd tientallen baarzen vangen.
Ben je niet zo'n ochtend- of avondmens? Dan kun je natuurlijk ook prima overdag baars vangen met kunstaas. Misschien zijn de vangsten iets minder groot, maar het is zeker mogelijk om op een middagje meerdere vissen te vangen.
Baars-Vistechniek
Baars valt regelmatig zijn prooivis reflexmatig aan. Dit doet hij op momenten, dat de prooivis (of jouw kunstaas) onverwachtse bewegingen maakt. Hier kun je bij het binnenvissen van je kunstaas rekening mee houden op verschillende manieren:
- Zorg voor variatie in snelheid van het binnenvissen: draai je molen enkele slagen snel binnen, afgewisseld met enkele langzame slagen. De tempowisseling kan net de trigger voor een aanbeet zijn.
Wanneer je met kleine plugjes vist, zal het afwisselen tussen snel en langzaam binnenvissen ervoor zorgen, dat je kunstaas afwisselend dieper en ondieper duikt. Op deze manier creëer je ook de aantrekkelijke zaagtand beweging in je kunstaas voor de baars. - Geeft met je hengeltop tikjes aan de lijn tijdens het binnenvissen, zodat het kunstaas zowel naar rechts als naar links door het water heen schiet.
- Blijven de aanbeten uit? Wissel dan eens de kleur van het kunstaas of probeer een ander type kunstaas. Wissel bijvoorbeeld van een spinner naar plugje of probeer eens een andere kleur shad. Ook het wisselen van visstek kan tot vis leiden. Heb je een uurtje niets gevangen, ga dan ergens anders vissen en probeer de stek later op de dag nog eens.
- Lukt het niet om zelf goed actie aan je kunstaas te geven? Probeer dan ook eens met een lepel te vissen. Lepels schieten uit zichzelf naar rechts en links door het water en maken hiermee onverwachtse bewegingen. Ideaal kunstaas voor de baars!
Tot slot: Baars als Vechtersbaas
Een volwassen baars kan wel 40+ cm lang worden en een behoorlijke dril geven op een lichte hengel. Ook de kleinere baars is vaak een echte vechtersbaa(r)s. Weinig spullen, mooie vissen en lekker struinen langs de waterkant maken het baars vissen met kunstaas een ontzettend leuke manier van sportvissen!