Knoop voor Roofvissers: In 7 Stappen Gevlochten Lijn aan Stalen Onderlijn Knopen met de Aangepaste Halve Bloedknoop

Gevlochten lijn wordt veel gebruikt bij het roofvissen met kunstaas op snoek, snoekbaars en baars. Gevlochten lijn heeft namelijk nauwelijks rek, waardoor je alle aanbeten erg goed voelt en direct kunt aanslaan bij een aanbeet. Zeker als je op grotere afstanden aan het vissen bent, is de afwezigheid van rek in de lijn een groot voordeel. Ook de obstakels in het water, waar je met het kunstaas tegenaan kunt vissen, kun je goed voelen. Je hebt hierdoor snel in de gaten of je bijvoorbeeld te diep aan het vissen bent met je kunstaas.

Het knopen van gevlochten lijnen kent een andere techniek dan het knopen van een nylon lijn. Dit komt door de structuur van de gevlochten lijn. Hieronder wordt uitgelegd, hoe je een gevlochten hoofdlijn vastmaakt aan een stalen onderlijn.

Waarom een stalen onderlijn?

Roofvissen als de snoek en snoekbaars hebben tanden. Hiermee kan na een aanbeet de lijn kapot worden ‘gebeten'. Naast het feit dat het natuurlijk erg jammer is om tijdens het vissen een snoek of snoekbaars te verspelen, is het niet de bedoeling dat er vissen rondzwemmen met nog een kunstaasje in de bek. Om dit te voorkomen wordt gebruik gemaakt van onderlijnen van staal (de zogenaamde 'stalen onderlijntjes') of fluorcarbon.

Hoe ziet een stalen onderlijn eruit?

Een stalen onderlijn bestaat uit twee wartels met daartussen een stalen draad. Aan het eind van één wartel zit een 'speldje', waar je het kunstaas aan kunt bevestigen en waardoor je gemakkelijk van kunstaas kunt wisselen. De wartel met het speldje wordt ook wel een 'speldwartel' genoemd.

Stalen onderlijn

Aangepaste Halve Bloedknoop: gevlochten lijn aan stalen onderlijn

Een gevlochten lijn wordt met een 'Aangepaste Halve Bloedknoop' aan de wartel van de stalen onderlijn vastgemaakt. De 'normale' Halve Bloedknoop wordt gebruikt om een nylon hoofdlijn aan een wartel van een stalen onderlijn te bevestigen.

7 Stappen om de gevlochten lijn aan de stalen onderlijn te knopen:

1 aangepaste halve bloedknoop lus in lijn

Stap 1:

Leg de onderste 15-25 cm van de hoofdlijn dubbel, zodat er een lus ontstaat.

2 aangepaste halve bloedknoop lus door wartel

Stap 2:

Haal de lus door de wartel.

3 aangepaste halve bloedknoop lus om hoofdlijn wikkelen

Stap 3:

Wikkel de lus nu ongeveer 6x om de dubbel gevouwen hoofdlijn.

4 aangepaste halve bloedknoop lus door hoofdlijn halen

Stap 4: 

Haal de lus vervolgens door de opening tussen de wartel en de eerste wikkeling om de hoofdlijn.

5 aangepaste halve bloedknoop bevochtigen knoop

Stap 5:

Bevochtig de lijn bij de knoop.

6 aangepaste halve bloedknoop knoop aantrekken

Stap 6:

Trek de beide uiteinden (zowel de lus als de hoofdlijn) rustig aan.

7 aangepaste halve bloedknoop uiteinden van knoop afknippen

Stap 7:

Knip de uiteinden kort bij de knoop af.

 

In 7 stappen heb je nu met een Aangepast Halve Bloedknoop de gevlochten hoofdlijn aan een stalen onderlijn bevestigd. Een sterke knoop, die zeker goed van pas komt bij het vangen van snoek en snoekbaars!

Extra Tip: Eenvoudig stalen onderlijn verwisselen 

In plaats van de gevlochten hoofdlijn direct aan de wartel van de stalen onderlijn te binden, kun je er ook voor kiezen om een speldwartel of alleen een speldje op je hoofdlijn te zetten met de Aangepast Halve Bloedknoop. Hierdoor kun je, wanneer er een kink in de stalen onderlijn zit (waardoor je kunstaas geen mooie actie meer heeft in het water), makkelijk je onderlijn wisselen en hoef je niet telkens opnieuw de lijn te knopen. Dit bespaart niet alleen tijd, maar op den duur ook gevlochten hoofdlijn!