Halve Bloedknoop: bevestig de vlieg aan de leader

Bij het vliegvissen op witvis bevestig je de vlieg aan de leader. De eenvoudigste knoop, die je hiervoor kunt gebruiken, is de halve bloedknoop. De halve bloedknoop is niet alleen geschikt voor het bevestigen van de vlieg aan de leader bij het vliegvissen, maar kan ook gebruikt worden bij het witvissen met de vaste hengel, bij het matchvissen of bij het feedervissen om de haak op de lijn te zetten. Verder wordt de halve bloedknoop ook bij het roofvissen  gebruikt om de stalen onderlijn aan de nylon hoofdlijn te bevestigen. De halve bloedknoop is dus geschikt voor het verbinden van een nylon lijn met een vlieg, haak of wartel.

Let op: de halve bloedknoop is niet geschikt voor gebruik in combinatie met een gevlochten lijn.

Hieronder zal worden uitgelegd, hoe je met behulp van de halve bloedknoop, een vlieg aan de leader verbindt. Voor de duidelijkheid op de foto's is in dit voorbeeld gebruik gemaakt van een 40/00 lijn, dit is natuurlijk veel te dik voor het vliegvissen op witvis.

Halve Bloedknoop

1) De eerste stap bij de halve bloedknoop is het uiteinde van de leader (waaraan je de vlieg wil bevestigen) door het oogje van de vlieg halen.

Halve Bloedknoop stap 1

2) Vervolgens wikkel je het uiteinde van de lijn 4-6x om de lijn heen.

Halve Bloedknoop stap 2

3) Nadat je het uiteinde om de lijn hebt gewikkeld, is er een lus ontstaan bij het oogje van de haak. Hier haal je het uiteinde vervolgens doorheen.

Halve Bloedknoop stap 3

4) Bevochtig de knoop: na het aantrekken van lijn zal de knoop strakker zijn en moeilijker losgaan.

5) Trek het uiteinde aan. Nu zit er een halve bloedknoop in de lijn.

Halve Bloedknoop stap 5-1

Halve Bloedknoop stap 5-2

6) Knip het losse uiteinde af, zodat alleen de knoop overblijft. Er handig om de lijn mee door te knippen bij het vliegvissen is een nagelknipper. Ze zijn klein en daardoor makkelijk mee te nemen, wanneer je de oevers afstruint.

Halve Bloedknoop stap 6

Resultaat: Je hebt nu met de halve bloedknoop een vlieg aan de leader bevestigd.