Witvissen in de winter?
De dagen zijn kort, het is koud en de bomen zijn alle blaadjes verloren: het is winter!
Wat betekent dit voor de witvis? Is het mogelijk om in de winter te blijven witvissen?
Wanneer het buiten kouder wordt en de watertemperatuur daalt, zal witvis naar diepere delen in het water trekken. Hier is de watertemperatuur namelijk constanter dan aan het oppervlakte, waar de temperatuur sterk door weersomstandigheden wordt beïnvloed. Aangezien er in de koudere maanden minder voedsel voorhanden is, zal witvis zuiniger omgaan met energie. Dit houdt in dat de vissen minder actief zijn: ze zoeken minder lang naar voedsel (ook wel foerageren genoemd), eten minder en bewegen in het algemeen minder.
Kun je dan nog witvissen in de winter?
Het antwoord is:
Vissen eten minder, maar niet niks! Dus als je op de goede plek met de juiste techniek aan de slag gaat, kun je zeker witvissen vangen in de winter. Hieronder zullen de locaties, de vistechniek en het voer voor het witvissen in de winter worden besproken.
Locaties
Witvis ligt vaak in de koude maanden in scholen op de bodem bijeen. Heb je dus eenmaal een school vissen gevonden, dan kun je ervan op aan dat er meer vissen liggen te wachten! Vaak zijn witvissen te vinden op de relatief warme plekken in het water: in havens, in grindgaten langs de rivieren of op plekken waar warmer water met koud water wordt gemengd (bijvoorbeeld bij fabrieken, die koelwater lozen). Het heeft geen zin om maar op de gok aan de waterkant te gaan zitten wachten, in de hoop dat er witvis zit. Je kunt ook altijd bij de lokale hengelsportzaak navragen wat goede witvisplekken zijn voor in de winter!
Vistechniek
Zowel met de vaste hengel als met de match- of feederhengel kan in de wintermaanden worden gevist op witvis. De doorslaggevende factor voor succes is „licht vissen”! Vis met een dunne lijn, nog dunnere onderlijn, kleine haak (haakje 18 is niet te klein), weinig aas (1 of 2 maden is voldoende) en weinig lokvoer.
Voer
Vissen zijn minder actief in de wintermaanden. Dit houdt in dat ze minder voedsel nodig hebben om te verzadigen. Voer dus altijd regelmatig en kleine hoeveelheden. Voorkom dat je teveel voert en de vis verzadigd! De vis zal dan geen honger meer hebben en je aas laten liggen.
Over de voerkeuze kunnen we simpel zijn: gebruik fijn en donker gekleurd voer! Grof voer verzadigd vissen sneller en licht gekleurd voer schrikt vissen af. Je kunt kant-en-klaar lokvoer kopen bij de hengelsportzaak of zelf een mengel maken van verschillende brood- of koekmelen. Meng er een kleine hoeveelheid maden en maïs doorheen en je kunt gaan vissen.
zijn de succesfactoren voor het witvissen in de wintermaanden!