Rustdag voor Brasem aan de Belgische Maas

Onlangs hadden wij het genoegen te vertoeven langs de oevers van de Maas. Niet zomaar een stukje Maas, maar de Belgische Maas bij het idyllische plaatsje Dinant. Het was met 33 graden een warme middag, maar onder de koelte van de bomen langs de rivier was een wandelingetje nog goed mogelijk.

Kijkend naar het heldere water werd het al snel duidelijk: dit stuk van de Maas zit vol met vis. Witvis zwemt aan de oppervlakte van het water en de kleinere witvis springt zelfs regelmatig boven het water uit. Alles lijkt erop te wijzen, dat de Maas hier een mooie populatie aan vis bevat. Na wat zoekwerk op het internet lijkt de Belgische Maas bij Dinant bijna een sportvis-paradijs. Er is namelijk niet alleen een goede witvis populatie aanwezig, de Maas hier rondom Dinant bevat ook een goede populatie karper en roofvis, waaronder zelfs vele meervallen!

'Rustende Brasem'

Zonder hengels en ander vismateriaal liepen we verder tussen de door hoge rotsen omringde oevers van de Maas. Wat we toen zagen was ongekend, erg bijzonder! In de schaduw van overhangende bomen, langs een klein stukje oever, lagen tientallen zo niet meer dan 100 brasems in grote scholen rustig in de schaduw te wachten op de koelte van de avond. Ontzettend bijzonder om dit schouwspel van de ’rustende brasems’ van zo dichtbij te kunnen bekijken!

Brasem in Belgische Maas

Reden van inactiviteit?

De reden van deze inactiviteit van de brasems? Misschien was het het felle zonlicht, dat voor teveel warmte zorgde? Warm water kan in ieder geval minder zuurstof bevatten, dan kouder water. Dus minder activiteit lijkt (fysio-)logisch. Misschien ontweken de brasems de vele plezier-jachtjes, die in de relatief ondiepe rivier langs vaarden? Misschien kwamen de brasems bij van een (hopelijk succesvolle) paaiperiode?

'Vangdrang'

Hoe dan ook: zelfs op een dag zonder visplannen zorgt het zien van zulke scholen brasem voor (het door Marco Kraal zo mooi gehanteerde begrip) „Acute Vangdrang”. Voor vandaag wisten we deze vangdrang te bedwingen. Echter met de gedachte aan de vele brasems, die in de Maas rondom het Belgische Dinant vertoeven, is een weekendje witvissen aan dit prachtige stukje Maas zeker een aanrader!