Roofvissen met Dood Aas
Het roofvissen met dood aas maakt gebruik van aasvissen. Deze aasvissen kun je zelf vangen of in een lokale hengelsportzaak kopen en dienen als aas voor de roofvis. Deze manier van vissen lijkt erg op het vissen met de pen- of matchhengel. Het grote verschil zit hem in het aas en de vangst: grote snoek, snoekbaars en zelfs meerval kunnen prima met de dood aas worden gevangen. Uiteraard kun je ook op kleine roofvissen met aasvissen vissen. Hier zal uitgelegd worden, hoe het roofvissen met dood aas (vanaf de kant) in zijn werk gaat en hoe je dit succesvol kunt uitvoeren!
Benodigdheden
- (Vis) Vergunning
- Penhengel (lengte: 2.70-3.60m en werpgewicht vanaf 100 gram)
- Werpmolen + lijn (voorkeur: gevlochten lijn 15/00, maar nylon (30/00) kan ook)
- Stalen onderlijntjes + dreg (kant en klaar te koop als 'takel')
- Schuiflood (8-10 gram)
- Aasvissen: blankvoorn, kopvoorn, marenen, haring, spiering, sardine
- Landingsnet
- Onthaaktang
- Kniptang
Locatie
Roofvissen kun je vinden in alle wateren, waar vis aanwezig is. Het roofvissen met dood aas kun je dus ook simpelweg op alle wateren met vis doen! Je kunt ervoor kiezen om op een plek, waar je roofvis verwacht, te blijven vissen tot je een aanbeet hebt. Ook kun je een tijdje (1-2 uur) op een plek vissen om vervolgens een nieuwe plek uit te proberen. Aangezien roofvissen zich vaak ophouden op plekken met afwisseling in het water (bijvoorbeeld bruggen, kuilen in de bodem, splitsingen van waterwegen), zijn dit interessante plekken om te bevissen! Ook kunnen meerdere plekken van een water worden afgevist met behulp van een speciale dobber, die door de wind wordt verplaatst: een zeilpen (hierover meer in het deel over vistechniek). Uiteraard is het belangrijk om met het jaargetijde rekening te houden tijdens het vissen: zomers zit de roofvis in hogere waterlagen, dan gedurende de winter!
Vistechniek
Er bestaan zeer veel verschillende technieken om met aasvissen te vissen op roofvis. Enkele basis technieken zullen in dit gedeelte worden besproken.
Roofvissen met dood aas maakt gebruik van een werphengel, op de lijn zit een dobber met daaronder een schuiflood om de aasvis onderwater te houden op de gewenste diepte. Aan de lijn zit een stalen onderlijn met een drietandige haak (ook wel dreg genoemd). Aan deze haak zit de aasvis vast. Let op dat er gebruik wordt gemaakt van aasvissen, die snel een redelijk gewicht hebben. Het drijfvermogen van de dobber moet hierop zijn afgestemd.
De hengel wordt aan de waterkant opgetuigd:
- Als eerst komt op de hoofdlijn een stopper. Deze stopper dient voor het bepalen van de diepte waarop je gaat vissen (de dobber kan namelijk niet verder schuiven dan de stopper).
- Hierna wordt de dobber op de hoofdlijn geschoven. De dobber kan direct op de hoofdlijn worden geschoven, maar kan er ook via een wartel op worden gezet (zo kun je de dobber indien nodig eenvoudig wisselen).
- Vervolgens kun je de dobber vastzetten met enkele loodhageltjes (vaste montage: de dobber zit nu tussen de stopper en de loodhageltjes vast) of kun je de dobber over de lijn laten schuiven (er worden geen loodhangels op de lijn bevestigd, waardoor de dobber tussen de stalen onderlijn en de stopper kan schuiven). Een schuivende montage kan voor dieper water een handige oplossing zijn.
- Vervolgens zet je tussen de dobber en de stalen onderlijn een schuiflood. Dit lood (8-10 gram) zorgt ervoor, dat de aasvis naar beneden zinkt.
- De stalen onderlijn wordt aan de hoofdlijn bevestigd met een wartel ertussen (dit zorgt ervoor dat de onderlijn ten opzichte van de hoofdlijn kan draaien) en de drietandige haak wordt aan de stalen onderlijn bevestigd.
- Tot slot wordt de aasvis aan de haak bevestigd. Dit kan door de haak door de rug van de aasvis te stekken, zodat de aasvis horizontaal in het water hangt. De vis wordt op deze manier als 'normale' vis aan de rover gepresenteerd. Wanneer je gebruik maakt van kleinere aasvissen kun je de haak ook door de bek of meer door de staart prikken (dit is vooral effectief bij een zeilpen).
Wanneer je een groter water af wilt vissen met dood aas kun je gebruik maken van een zeilpen. Dit is een speciale dobber, waarbij de antenne van de dobber wind vangt. Wanneer je met de wind van de kant af gaat vissen, zal de dobber met de wind meedrijven het water op. Op deze manier kun je een groter water systematisch afvissen. De hengel dient voor deze techniek met een open spoel in een hengelsteun te staan, zodat de wind de lijn van de hengel af kan trekken.
Wanneer het aas in het water ligt is het afwachten geblazen. Zoals hierboven al is vermeld, kun je ervoor kiezen om lange tijd op een plek te vissen of om kortere periodes verschillende plekken af te vissen.
Wanneer het moment van de beet eindelijk daar is, zie je de dobber ondergaan. Het is belangrijk niet te lang te wachten met aanslaan: je wilt de haak voor in de bek van de roofvis hebben en je wilt absoluut niet dat de roofvis de aasvis met haak en al inslikt! Met een korte ferme tik zet je de haak en het drillen kan beginnen.
Landen, onthaken en terugzetten
Zorg ervoor dat de vis is uitgeraasd, voordat je hem uit het water haalt. Een energieke vis is een stuk lastiger te onthaken, dan een vermoeide vis. Wanneer de vis is uitgeraasd, kun je hem met een schepnet (of kieuwgreep bij snoek en grote snoekbaars) uit het water tillen.
Leg de vis op een onthaakmat of in zacht en nat gras en onthaak de vis met een onthaaktang. Zorg ervoor dat je altijd een kniptang bij de hand hebt, voor het geval de vis het aas toch heeft ingeslikt en je de stalen onderlijn moet doorknippen! (Voor een uitgebreidere beschrijving van het onthaken van roofvissen, zie Roofvissen met Kunstaas 'Onthaken en Terugzetten').
Wanneer de vis is onthaakt, zet de vis dan terug. Ondersteun de vis in het water, terwijl hij weer op krachten komt. Op het moment dat de vis voldoende energie heeft, zal hij zelf wegzwemmen. Nu rest nog maar één ding: op naar de volgende vangst!
Gesloten seizoen
Voor sommige vissoorten en aassoorten geldt er een gesloten tijd. Kijk in je vergunning om te zien of dit voor jou ook geldt! De gesloten tijd is voor het in stand houden van populaties roofvissen van groot belang, houd je hier dan ook aan! We willen graag ook in de toekomst nog roofvis kunnen vangen! Meer lezen: Gesloten Tijd voor Vissoorten en Aassoorten.