Roofvissen met kunstaas

baars kunstaasRoofvissen met kunstaas is een spannende en relatief eenvoudige manier van vissen. Je hebt niet veel materiaal nodig en kunt lekker de waterkant afstruinen op zoek naar o.a. baars, snoek, snoekbaars en roofblei. Alle informatie over het vissen met kunstaas vanaf de kant staat hieronder beschreven!

Benodigdheden

  • (Vis) Vergunning
  • Spinhengel (lengte: +/- 2.70m en werpgewicht: +/- 25 gram)
  • Werpmolen + lijn (voorkeur: gevlochten lijn 15/00, maar nylon (30/00) kan ook)
  • Stalen onderlijntjes
  • Landingsnet
  • Kunstaasjes: enkele spinners, plugjes en shads in verschillende kleuren en formaten
  • Onthaaktang
  • Kniptang

Lokatie

Voor het vissen met kunstaas op roofvis zul je actief moeten vissen: je zult op zoek moeten gaan naar de roofvis. Eigenlijk is in alle wateren waar vis zit, roofvis te vinden: grachten in de stad, slootjes in de polder (maar ook in woonwijken!!) of grotere plassen en meertjes. Aangezien sommige roofvissen (zoals snoek) hun zicht gebruiken bij het jagen, worden ze vaak in helder water aangetroffen. Het is belangrijk om op zoek te gaan naar onregelmatigheden in het water: bruggetjes, overhangende bomen, rietkragen, waterplanten en afwisseling in bodemdiepte. Op deze plekken zoeken vissen beschutting en hier haalt de roofvis dan ook zijn maaltijd vandaan! Ook kan het zijn dat een roofvis hier in de beschutting ligt te wachten op een voorbijkomende vis.
Aangezien de prooidieren voor de roofvis in de zomer op ondiepere plekken in het water verblijven en in de winter meer naar de dieper gelegen delen trekken, zul je in de zomer meer succes hebben in ondiep water, terwijl je in de winter op de diepere delen van het water meer zult vangen.
Verder is het altijd belangrijk om goed naar het water te kijken, voordat je aan het vissen begint. Vooral in het de maanden maart-oktober maak je kans om jagende roofvis te zien springen: je weet dan zeker dat er vis zit!

Vistechniek

Het vissen begint altijd met het optuigen van de hengel, als je niet zeker weet of je hengel goed is opgetuigd, vraag dit dan na bij de lokale hengelsportzaak. Een ding moet je echter nooit vergeten aan de waterkant: het afstellen van de slip. Zorg ervoor, dat je de slip zo afstelt, dat je met een beetje kracht nog makkelijk lijn van de molen af kunt trekken. Dit voorkomt bij een beet van een grotere roofvis, dat je lijn breekt en je de vis verliest.

Het is belangrijk om bij het vissen met kunstaas ’het water af te zoeken’. Gooi niet elke keer in een rechte lijn voor je uit, maar wissel af: soms naar rechts, dan recht vooruit en dan weer eens naar links. Wanneer je een half uur achter elkaar geen enkel teken van een roofvis hebt gezien, kun je een stukje verder lopen en het nog eens proberen: loop op deze manier langs de waterkant om alle plekjes af te vissen.
De kern van het vissen op roofvis is variatie, dit zal aan de hand van aas en snelheid en techniek van binnenvissen worden toegelicht.

  • spinnersHet wisselen van aas: Wanneer je een tijdje met een kunstaasje hebt gevist, wissel het dan „verandering van spijs doet eten”. Varieer tussen verschillende typen kunstaas. Spinners, pluggen, lepels, twisters etc... allemaal hebben ze een andere actie in het water. Wissel ook af tussen verschillend kleuren kunstaas. Bij zonnig weer doen de donkere varianten het meestal beter, terwijl bij donker weer een glimmend en fel gekleurde kunstaasje de aandacht van de vis kan trekken.
  • Binnenvissen van het kunstaas: nadat het kunstaas is geworpen, klik je de beugel van de werpmolen naar beneden en kan het binnendraaien beginnen. Ook hierbij is variatie belangrijk: soms snel, dan weer langzaam en soms met schokjes. Verschillende vissen hebben ook een voorkeur: baars zal sneller bijten in een aasje dat schokkend binnen wordt gevist, terwijl roofblei eerder bijt in een snel binnengevist kunstaasje. De watertemperatuur beïnvloed ook de snelheid van binnendraaien: in kouder water zijn vissen minder actief en moet je langzamer draaien, terwijl vissen actiever zijn in warmer water, waarin je dus ook sneller kunt draaien.

Vergeet bij de vistechniek nooit dat vissen wispelturig zijn: wat de ene dag een gouden vangst oplevert, kan de dag erna resulteren in een ’leeg net’. Blijf dus proberen en variëren als het niet lukt, want de aanhouder wint!

baars zijkant

Landen

Wanneer het moment van de beet eindelijk daar is, voel je de lijn strak trekken en hoor je de slip ratelen. Om te voorkomen dat de lijn breekt, moet je voorzichtig te werk gaan. Haal de hengeltop rustig naar boven en vervolgens laat je hem naar beneden zakken, terwijl je met enkele slagen de lijn binnen vist. Draai de vis op deze manier rustig binnen en geef de vis de tijd om uit te razen! Een uitgeraasde vis is een stuk makkelijker te onthaken, dan een vis die nog vol energie zit!
Als je de vis bij de kant hebt gekregen, kun je de spoel nog iets losser zetten. Als de vis schrikt van de aanblik van je schaduw, kan hij een laatste keer wegsprinten door het water, waardoor de lijn kan breken en je de vis alsnog verliest.

Als de vis is uitgeraasd, til je hem met een landingsnet of kieuwgreep (in het geval van grotere snoek of snoekbaars) uit het water en leg je hem op een onthaakmat of een andere zachte ondergrond om de vis te onthaken.

Onthaken en terugzetten

Bij het onthaken van een roofvis zijn twee dingen belangrijk:

  1. Roofvissen kunnen scherpe tanden hebben!
  2. Kunstaas is voorzien van scherpe haken!

Om deze redenen is het verstandig om roofvis altijd met een onthaaktang te onthaken. Op deze manier voorkom je dat er een haak in je vinger terecht komt of dat een snoek een hapje uit je hand kan nemen. Snoeken en snoekbaarzen hebben namelijk tanden, waar je je gemakkelijk aan kunt verwonden. Bij een baars is dit minder het geval. Toch is het raadzaam om bij alle roofvissen op te letten tijdens het onthaken, want ook kieuwdeksels kunnen scherp zijn en leiden tot een (kleine) verwonding.

Wanneer je de vis uit het water hebt gehaald, pak hem dan vast met natte handen. Dit voorkomt beschadigingen aan de slijmlaag en schubben. Pak met de onthaaktang de haak vast en probeer deze er in een soepele beweging uit te draaien. Pas op, dat je de kieuwbogen van de vis niet beschadigt! Wanneer het aas bij een snoek diep in de bek in de richting van de kieuwbogen vast zit, kun je proberen het aas via de kieuwdeksel eruit te halen.
Als het aas vast zit, knip het dan met de kniptang in stukken, voordat je het verwijderd! Het welzijn van de vis staat altijd boven het behoud van je aas!
Tot slot kan het voorkomen, dat de vis je aas heeft ingeslikt. Je kunt dan het best de lijn doorknippen.

Na het onthaken laat je de vis weer vrij in het water. Ondersteun de vis bij het terugzetten en laat hem even bijkomen. Je kunt de vis van voor naar achter door het water bewegen om ervoor te zorgen, dat er water langs de kieuwen stroomt. Wanneer de vis weer op krachten is gekomen, zal hij zelfstandig wegzwemmen. Dit is een van de weinige momenten, waarop je een roofvis rustig door het water kunt zien zwemmen: puur genieten!

Gesloten Tijd

Bij het roofvissen is het van belang te letten op de Gesloten Tijd voor vissoorten en aassoorten. In de VISpas kun je vinden, wanneer en of dit voor jou ook geldt. De gesloten tijd zorgt voor het handhaven van populaties roofvissen. Het is dan ook belangrijk, dat sportvissers zich aan de gesloten tijd houden. Zo kunnen we ook in de toekomst nog roofvis vangen! Meer lezen: Gesloten Tijd voor Vissoorten en Aassoorten.