Vliegvissen op Roofvis

Vliegvissen op roofvis is een uiterst spannende vorm van visserij! In plaats van het vliegvissen met een vlieg, vis je met een streamer. Dit is een imitatie van een prooivisje. De streamer wordt met een vlieghengel geworpen en kan kleine en grote rovers opleveren! Hieronder worden de basisprincipes van het vliegvissen op roofvis besproken.

baars voorkant 1Benodigdheden

  • (Vis) Vergunning
  • Vlieghengel (AFTMA 7-9 voor snoek, lengte 2.70 meter)
  • Vliegvisreel
  • Vlieglijn (passend bij de AFTMA klasse)
  • Leader (nylon 1m, 35/00-40/00)
  • Stalen onderlijntjes
  • Streamers (starterssets vaak te koop bij hengelsportzaak)
  • Onthaaktang
  • Kniptang
  • Landingsnet

Locatie

Voor het vliegvissen op roofvis geldt dezelfde locatie als voor het roofvissen met kunstaas: in alle wateren is roofvis te vinden, dus in alle wateren kun je roofvis vangen met een vlieghengel. De makkelijkste plekken om roofvis te vangen zijn vaak slootjes in de polder of in woonwijken, vijvers en kleine meertjes. Hier kun je namelijk het gehele water afvissen. Op grotere plassen is het vaak alleen mogelijk de randen al struinend af te vissen, wat de kansen op vis verkleint.
De vlieghengel werpt vooral zijn vruchten af gedurende de winter en in wateren met veel waterplanten. Waar veel roofvis gedurende de warmere maanden actief aan het jagen is op prooien, gaan roofvissen in de winter zuiniger om met energie. Dit resulteert in minder actieve roofvis. Met een vlieghengel met streamer kun je erg langzaam vissen: dit zorgt voor grotere kans op het vangen van roofvis in de winter! Verder heeft een streamer vaak maar een haak, hierdoor kan hij makkelijk door waterplantrijk water heen worden gevist, waar pluggen met dubbele dreggen zouden vastlopen.

Hengel & Montage

De hengel en de montage bij het vliegvissen op roofvis zijn simpel: je schuift de hengeldelen in elkaar, bevestigd de molen met vlieglijn en haalt de lijn door de ogen van de hengel. Aan het eind van de vlieglijn zit een leaderloop: een nylon hulsje met een lus aan het eind, waaraan je de leader kunt bevestigen. De leaderloop wordt over het eind van de vlieglijn geschoven en vastgezet met een rubbertje. Vervolgens wordt met een lus-lus verbinding de leader aan de leaderloop vastgemaakt en wordt aan het eind van de leader een stalen onderlijntje geknoopt met een halve bloedknoop. De tanden van sommige roofvissen, zoals snoek, zijn scherp en kunnen door een dikke nylon leader heen snijden. Gebruik dus altijd een stalen onderlijn!
Aan de stalen onderlijn komt de streamer en het vissen kan beginnen.

Aas

Zoals al eerder genoemd, wordt bij het vliegvissen op roofvis gebruikt gemaakt van een speciaal kunstaas: de streamer. Een streamer is een imitatie van een prooivisje en kan gemaakt worden van vele verschillende materialen (bont, veren, synthetisch etc...). Met een streamer kun je vissen op verschillende roofvissen. Kleine streamers kunnen bijvoorbeeld geschikt zijn voor baars, terwijl grote streamers vaak erg geschikt zijn voor snoek! Probeer een aantal verschillende streamers in je bezit te hebben: verschillende kleuren en afwisselende actie in het water kunnen voor de variatie zorgen, die je nodig hebt om een grote roofvis te verleiden! Het is altijd goed om zowel donker gekleurde streamers voor zonnig weer en felle streamers voor sombere dagen bij je te hebben. Tijdens een vis sessie kun je dan wisselen van streamer, als je na een lange tijd nog geen teken van een roofvis hebt gezien.

Vistechniek: Werpen & Strippen

Het werpen met een streamer vergt dezelfde techniek als het werpen met een vlieg. Het is alleen soms iets makkelijker. Daar waar de lijn het hele werpgewicht vormt bij het vissen met de vlieg, wordt bij het vliegvissen met de streamer het gewicht ook deels door de onderlijn en de streamer verzorgd (zeker een natte streamer kan gewicht hebben).
Het eenvoudigst om te leren werpen met een vlieghengel is van een video van Sportvisserij Nederland, waarin Marco Kraal uitlegt hoe je met een vlieghengel kunt werpen.

Bron: Sportvisserij Nederland

Het binnen vissen van de streamer wordt ook wel 'strippen' genoemd. Het sleutelwoord bij het vissen op roofvis is uiteraard 'variatie': vis de streamer nu eens snel binnen en dan weer langzaam of vis de streamer eens met rukjes binnen afgewisseld met rustpozen. Je zult vast ook wel een vis vangen door constant op hetzelfde tempo te strippen, maar het afwisselen kan meer vis opleveren!

Landen, onthaken & Terugzetten

Dan is het moment eindelijk daar, de streamer was op het juiste tijdstip op de goede plaats en dit heeft geleid tot een aanbeet! Bij het roofvissen is het altijd erg belangrijk een vis te laten uitrazen na een aanbeet. Neem de tijd en laat de vis lekker zijn energie kwijt kunnen. Het is namelijk eenvoudiger een rustige vis te onthaken, dan een wild spartelende roofvis.
Til de vis met behulp van een landingsnet uit het water of gebruik de kieuwgreep bij snoek of grotere snoekbaars. Zorg dat de vis op een zachte ondergrond ligt of steunt, terwijl je hem onthaakt. Pas op met stenen of harde grasstoppels, hierdoor kan de vis beschadigen. Aangezien snoek en snoekbaars scherpe tanden hebben, is het verstandig een onthaaktang te gebruiken bij het onthaken. Baarzen kun je met de vingers onthaken. Zorg er ook altijd voor dat je een kniptang bij je hebt. Als de haak op een vervelende plek in de bek zit, kun je de haak in stukken knippen en de onderdelen verwijderen. Zo garandeer je, dat je de roofvis in optimale conditie weer vrij kunt laten zwemmen!
Na het onthaken ondersteun je de vis bij het terugzetten. Laat de vis op krachten komen en als de vis er klaar voor is, zal hij wegzwemmen. Dan weer snel aan de slag om te kijken of er nog meer roofvissen te verleiden zijn met een streamer!

Gesloten Tijd

Bij het roofvissen is het van belang te letten op de Gesloten Tijd voor vissoorten en aassoorten. In de VISpas kun je vinden, wanneer en of dit voor jou ook geldt. De gesloten tijd zorgt voor het handhaven van populaties roofvissen. Het is dan ook belangrijk, dat sportvissers zich aan de gesloten tijd houden. Zo kunnen we ook in de toekomst nog roofvis vangen! Meer lezen: Gesloten Tijd voor Vissoorten en Aassoorten.