Vliegvissen op Witvis

Vliegvissen op witvis wordt in de Benelux relatief weinig gedaan. Dit is erg jammer, want het is een spannende en vooral uitdagende manier van sportvisserij! Het is dan ook niet gek dat steeds meer mensen deze vorm van visserij uitproberen. Je gebruikt bij het vliegvissen een vlieghengel, een speciale lijn en een kunstmatige imitatie van een insect (de 'vlieg'). Je brengt de vlieg met een speciale werptechniek op het water, in de hoop dat deze wordt opgemerkt en wordt gepakt door een vis. Op deze manier ben je continue in de weer om de vis op te sporen en hem te verleiden met je vlieg!

Benodigdheden

  • (Vis) Vergunning
  • Vlieghengel (AFTMA 2-5 voor witvis, lengte 2.70 meter)
  • Vliegvisreel
  • Vlieglijn (hieronder meer informatie)
  • Leader (lengte: 2 meter taps toelopend, kant en klaar te koop)
  • Kunstvliegen (starterssets vaak te koop bij hengelsportzaak)
  • Strike indicator (vliegvisdobbertje)
  • Onthaaktangetje
  • Vet (voor drijvend houden van de droge vlieg)
  • Landingsnet
  • Polaroid zonnebril

Vliegvislijnen zijn te koop in veel verschillende modellen. Er zijn drijvende lijnen, maar ook langzaam zinkende of sneller zinkende lijnen.
Verder wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende type lijnen op basis van de lijndikte:

  • Level: de lijn is over de gehele lengte even dik
  • Dubbeltaps: de lijn wordt dunner aan beide uiteinden
  • Weight forward: het voorste deel van de lijn is dikker en loopt smal af naar de achterkant

Voor beginners is het het eenvoudigst om te starten met een drijvende weight forward lijn. Zorg dat aan het eind van de vlieglijn een leaderloop zit: dit is een hol nylon buisje met een lus eraan, die over de vlieglijn heen geschoven kan worden en wordt vastgezet met een rubbertje. Dit vormt de verbinding tussen de vlieglijn en de leader.

Locatie

Op eigenlijk alle binnenwateren kan met de vlieghengel worden gevist. Dit houdt echter niet in dat overal ook makkelijk vis te vangen is. Locaties als sloten in de woonwijk, poldersloten, kleine meertjes en beken lenen zich uitstekend voor het vliegvissen. Bij het vissen met de vlieghengel moet actief het water worden afgevist, de vis moet actief gezocht worden. Het is handig om hiervoor een gepolariseerde zonnebril te hebben. Dit haalt de spiegeling van het water af, waardoor je als het waren door de bovenste waterlaag heen kunt kijken. Je kunt de vissen op deze manier zien zwemmen!

Optuigen van de hengel

De vlieghengel is eenvoudig op te tuigen: schuif eerst de hengeldelen in elkaar en bevestig de vliegvisreel. Vervolgens haal je de vlieglijn door de ogen van de hengel. Aan de leaderloop maak je met een lus-lus verbinding de leader vast (het dikste uiteinde) en aan het uiteinde van de leader (het dunste uiteinde) knoop je met een halve bloedknoop de vlieg. Het artikel Halve Bloedknoop: bevestig de vlieg aan de leader, laat je zien je met de halve bloedknoop de vlieg aan de leader knoopt. Je kunt voor het gemak een strike indicator op de leader zetten. Dit is een soort klein dobbertje, waardoor je de aanbeet makkelijker kan zien.

Aas

Voor het vliegvissen op witvis worden twee typen vliegen gebruikt: droge vliegen en nimfen. Droge vliegen zijn imitaties van insecten, die op het water terecht zijn gekomen of daar leven. Droge vliegen blijven dus drijven. Nimfen zijn imitaties van insectenlarven, die onder het wateroppervlak leven. Nimfen zijn dus 'zinkende' vliegen, waarmee onder het wateroppervlak wordt gevist. Het is goed om een aantal verschillende vliegen in je vliegendoos te hebben, zodat je kunt variƫren bij verschillende omstandigheden. Bij warmere temperaturen zal de vis meer aan de oppervlakte van het water zitten en hebben droge vliegen een gewenst effect. In de koudere maanden (voor- en najaar) zitten de vissen nog dieper en zijn nimfen effectiever. Haakmaat 16 t/m 20 is vaak goed voor het vliegvissen op witvis.

Als je een tijdje met een droge vlieg gevist hebt, zul je merken dat hij door het water langzaam gaat zinken. Dit is uiteraard niet de bedoeling. Hiervoor heb je het vet: doe een beetje van het vet op de vlieg (en eventueel ook op de lijn als deze langzaam zinkt). Hierdoor blijft de vlieg weer drijven en kun je op de oppervlakte van het water blijven vissen.

Vistechniek

Werpen

Het werpen met een vlieghengel wordt vaak moeilijk gevonden, laat je hier echter niet door afschrikken: na een middagje oefenen heb je het vaak redelijk onder de knie! Aangezien het makkelijker is om te leren van een filmpje, krijg je hieronder uitleg over het werpen met de vlieghengel van Marco Kraal van Sportvisserij Nederland.

Bron: Sportvisserij Nederland

Strippen (binnenhalen van de lijn)

Als je de vlieg eenmaal op de gewenste plek in het water hebt gekregen, laat hem dan eerst enkele seconden rusten. Hierna begin je met het binnenvissen van de vlieg: dit noem je 'strippen'. Met een hand heb je de hengel vast, laat de vlieglijn over de wijsvinger van deze hand lopen. Met de andere hand trek je met korte rukjes (10-15 cm lijn per keer) de vlieg naar je toe. Ook kun je de vlieg met vloeiendere bewegingen binnen strippen.
Ook voor het strippen geldt: variatie. De ene dag zul je tussen het strippen in langere rustpozen moeten laten zitten, terwijl de andere dag snel binnenstrippen effectiever is. Probeer hiermee te variƫren.
Verder kun je natte vliegen op verschillende hoogten in het water binnen strippen. Laat je de vlieg langer zinken, dan strip je hem dieper binnen, dan wanneer je hem gelijk na het werpen begint binnen te halen. Afhankelijk van het jaargetijde is ofwel dieper vissen (koudere maanden) ofwel aan de oppervlakte vissen (zomermaanden) effectiever.

Landen, onthaken, terugzetten

BEET!!! En nu....? Haal de vis rustig naar je toe, zoals je ook een vlieg zou strippen. Leid de vis naar je landingsnet (of til de vis direct uit het water, als hij klein genoeg is) en onthaak de vis met je vingers of met een onthaaktangetje. Zet de vis terug, vet eventueel opnieuw de vlieg in en vliegvis lekker verder: op naar de volgende vangst!
Witvis (vooral kleinere witvis) zwemt vaak in scholen. Heb je dus eenmaal een vis gevangen, dan is het de moeite waard om op dezelfde plek nog even door te vissen. Wie weet vang je er meer!