Matchvissen

Voorn MatchhengelMatchvissen lijkt erg op het vissen met de 'vaste hengel'. Bij het matchvissen gebruik je een matchdobber om de aanbeten te registeren, lokvoer om de vissen te lokken en ook de aassoorten komen overeen. Het grote verschil zit in de hengel: je gebruikt een matchhengel. Dit is een soort lange werphengel, die is ontwikkeld om op grote afstanden met een dobber te kunnen vissen. Hierdoor is matchvissen een visuele visserij, wat het vaak erg spannend maakt!

Matchvissen is geen moeilijke vorm van sportvisserij, dus ook voor beginnende sportvissers is het zeker geschikt. Matchvissen is natuurlijk uitermate geschikt voor de witvissers onder ons, die eens verder willen vissen dan mogelijk is met een vaste hengel. Er zijn vele verschillende manieren en montages om te matchvissen. Hier zal de basis van het matchvissen met de matchhengel worden beschreven. Ondanks de eenvoud van het matchvissen, zijn er toch een aantal dingen waar je op kunt letten om het visplezier te vergroten en meer vis te vangen!

Benodigdheden voor Matchvissen

  • VISpas (of andere visvergunning)
  • Matchhengel (lengte: 3.60-4.50m)
  • Licht molentje (2500-4000 serie)
  • Hoofd lijn (nylon, 16/00)
  • Onderlijntjes (kant en klaar met haakje (nr. 14, 16 of 18) te koop)
  • Matchdobber (0.5-2.5 gram)
  • Loodhagels
  • Lokvoer: allround lokvoer, aangevuld met maïs, maden
  • Aas: maïs, maden, brood, aardappel, casters
  • Emmer om lokvoer in aan te maken
  • Landingsnet
  • (Onthaakmat)
  • Hakensteker
  • Stoeltje + hengelsteun

Matchvissen: de juiste visstek

Matchvissen kun je overal doen: meertjes, rivieren, vijvers, sloten, grote plassen en zelfs jachthavens. Het voordeel van matchvissen ten opzichte van de vaste hengel is dat je verweg van de voerplek kunt blijven zitten. Op de meeste wateren kun je dus matchvissen. Observeer het water voordat je begint met vissen: zie je ergens bellen, kringen op het water of zie je zelfs vissen zwemmen? Dan weet je zeker dat er vis zit en dat geeft al gelijk goede moed! Bij het matchvissen is het naast een goede visstek van belang om een voerplek op te bouwen (zie Voerplek & Aas). Visstekken, die meestal geschikt zijn voor het matchvissen, zijn liggen in de buurt van oneffenheden in het water waar vissen kunnen schuilen. Goede matchvis stekken liggen vaak in de buurt van rietkragen of bij waterplanten. Bij het matchvissen is het essentieel dat je voerplek bereikbaar is voor lokvoer en je aas: je werpkunsten met lokvoer bepalen hoe ver je uit de kant kunt vissen. Ook is het verstandig te letten op bomen rondom de visstek: je wilt niet bij elke worp de montage van je matchhengel uit een achterliggende boom moeten halen!

Optuigen van de matchhengel

Aangekomen bij jouw ideale visstek is het tijd voor het in elkaar zetten van de matchhengel en het in orde maken van de montage voor het matchvissen. Schuif eerst de hengeldelen van de matchhengel in elkaar, bevestig de molen en trek de lijn door de ogen van de matchhengel. Schuif nu een stopper op de hoofdlijn, die voorkomt dat de dobber dadelijk vrij over de hoofdlijn kan schuiven. Hierna wordt de matchdobber op de hoofdlijn gezet (dit kan met behulp van een spelwarteltje, waardoor de dobber makkelijker gewisseld kan worden). Vervolgens wordt het onderlijntje met een lus-lus verbinding aan de hoofdlijn bevestigd en tot slot kan het lood op de lijn worden gezet. Als vuistregel geldt altijd: lood wordt van zwaar naar licht van de dobber af op de lijn gezet (zwaarste loodjes bij de dobber, lichtste loodjes bij de haak). Verder geldt als standaard montage, dat 2/3 van het totale loodgewicht bij de matchdobber moet zitten (de matchdobber zit nu vast op de lijn) en 1/3 op de lijn tussen dobber en haak. Het laatste loodje is hierbij minimaal 15 cm van de haak verwijderd. Deze vuistregels voorkomen het constant in de knoop gooien van je montage. Tot slot kijk je na of de slip van de molen goed staat afgesteld: stel hem zo af dat je met enige weerstand lijn van de molen af kunt trekken zonder de lijn te breken. Een sterke vis wordt op deze manier moe, terwijl de lijn niet breekt. Nu de montage voor het matchvissen klaar is, kun je gaan voeren.

Lokvoer & Aas

Het matchvissen maakt gebruik van lokvoer en aas. Als lokvoer kun je gebruik maken van standaard lokvoer voor het witvissen. Een allround mix van de hengelsportzaak voldoet prima. Wanneer je lokvoer in de emmer doet, doe er dan langzaam beetjes water bij om het tot balletjes te kunnen kneden. Je kunt er namelijk altijd water bijdoen, maar water uit de voermix halen gaat lastig. Vul de allround mix aan met geknipte mais, maden, caster of pellets. Wanneer je naar specifieke witvis op zoek bent, kun je uiteraard ook voor specifiek lokvoer kiezen. Ook hiervoor zijn bij de hengelsportzaak verschillende mogelijkheden. Zorg dat je van het lokvoer droge balletjes kunt kneden, zodat het lokvoer in het water uit elkaar stuif tot een voerwolk. Dit is extra aantrekkelijk en vissen kunnen het voer lastiger eten en raken dus minder snel verzadigd met lokvoer. Start de voerplek door 3-5 mandarijn-grote voerballetjes in het water te brengen. Voer vervolgens elke 30 minuten met een voerballetje de voerplek bij of wissel dit eens af met een handje mais, maden of casters.

Het aas wordt direct op de haak bevestigd. Voor witvis wordt gebruik gemaakt van maden, brood, maïs, casters, regenwormen, aardappel of kaas.

Vistechniek bij matchvissen

Er is een voerplek aangemaakt, de matchhengel is opgetuigd en er zit aas aan de haak: het matchvissen kan beginnen.
Hierbij enkele tips om het matchvissen tot een succes te maken:

  • De waterdiepte moet worden gepeild om het aas op de juiste hoogte aan vissen te presenteren. Knijp hiervoor een zware loodhagel (bv. een AAA) op de haak en werp in op de lokatie van de voerplek (hier ga je namelijk vissen). Wanneer de matchdobber onder gaat, weet je dat je de matchdobber omhoog moet schuiven, omdat hij te ondiep op de lijn staat. Wanneer de matchdobber plat op het water gaat drijven, dien je de matchdobber naar de haak toe te schuiven: het is nu niet diep genoeg voor de huidige montage. Speel hiermee tot je de juiste diepte van de voerstek hebt gevonden en verwissel dan de loodhagel op de haak voor het aas.
  • Wanneer je werpt, zorg dan dat de matchdobber over de voerplek wordt geworpen. Op het moment dat de matchdobber goed in het water (over de voerplek heen) ligt, steek je je hengeltop onder water en draai je enkele slagen lijn binnen. Op deze manier zit de hoofdlijn compleet onderwater en heb je geen last van wind, die de lijn over het water blaast en de dobber verplaatst.
  • Plaats de matchhengel in een hengelsteun, die verticaal staat ten opzichte van de oever. Op deze wijze wordt de matchhengel op een juiste manier belast tijdens het aanslaan omhoog. Verder voorkomt de hengelsteun bewegingen in de dobber, die voor een beet aangezien kunnen worden. Om de grip van de wind op de lijn te minimaliseren kan het handig zijn om de hengelsteun niet te hoog af te stellen.
  • Blijf elk half uur een beetje bijvoeren, ook als de vissen niet willen bijten. Wanneer je een moeilijke dag hebt en de aanbeten komen moeizaam op gang, kun je proberen van aas te wisselen. Ook kun je proberen om op een andere hoogte in het water te gaan vissen (bv. op de bodem in plaats van zwevend boven de bodem). Vergeet op een moeilijke dag nooit: de aanhouder wint!
  • De aanbeet: een ondergaande matchdobber herken je gemakkelijk als aanbeet, maar een zogenaamde 'opsteker' is soms moeilijker te herkennen. De dobber komt bij een opsteker omhoog en gaat plat op het water liggen. Dit komt doordat de vis het aas (met eventueel een beetje lood) van de bodem optilt, waardoor er minder gewicht aan de dobber hangt en de dobber omhoog komt. Dit is ook een beet, dus vergeet niet om aan te slaan!

Drillen, landen, onthaken & terugzetten

Nadat je de beet hebt gezien, sla je aan en begeleid je de vis rustig naar de kant. Bij een grote vis is het belangrijk om een landingsnet te gebruiken voor het uit het water tillen van de vis, terwijl een kleine vis aan de hengel getild kan worden. Onthaak de vis met je handen als de haak voor in de bek zit of met een hakensteker als de haak dieper in de bek zit.
Tot slot ondersteun je de vis bij het terugzetten en geniet je van het moment dat de vis is bijgekomen en op eigen krachten weer terug het water op zwemt! 

Meer informatie over witvissen? Klik hier: Meer info - Witvissen